Tehnologija

Mask: Postoji šansa da će nas veštačka inteligencija poubijati

Sastanak u Senatu, kojem su prisustvovali Gejts, Zakerberg i drugi, kritikovali su senatori zabrinuti za uticaj nove tehnologije na čovečanstvo.

Postoji šansa – iznad nule – da će nas veštačka inteligencija sve poubijati. Mislim da je mala, ali postoji”, rezimirao je Ilon Mask raspravu na sastanku koji je u sredu održan u američkom Senatu i dodao da su „posledice pogrešnog shvatanja veštačke inteligencije ozbiljne”.

Tročasovni sastanak, prvi ove vrste koji je održan u Senatu, okupio je najuticajnije ličnosti u oblasti interneta, veštačke inteligencije i gotovo svih institucija koje mogu da manipulišu činjenicama u različitim oblastima života. Skup je neobičan ne samo po listi učesnika, nego i po tome što se nikada do sada u Senatu nije raspravljalo o ovakvim pitanjima.

Bili su prisutni osnivač „Majkrosofta” Bil Gejts, vlasnik „Mete” Mark Zakerberg i već pomenuti vlasnik društvene mreže „Iks” (ranije „Tviter”) Mask. Tu su bili i rukovodioci najvećih IT kompanija: „Gugl”, „Open AI”, „Envidija” i Aj-Bi-Em.

Mišljenju da strah od veštačke inteligencije nije samo bojazan pobornika teorija zavere doprineo je sam Mask, koji je početkom ove godine, zajedno sa suosnivačem „Epla” Stivom Voznijakom, pozvao na zaustavljanje razvoja veštačke inteligencije. Oni su potpisali pismo, zajedno s više od hiljadu potpisnika: naučnika, preduzetnika i istraživača, i pozvali na pauzu u razvoju veštačke inteligencije od najmanje šest meseci kako bi čovečanstvo moglo da proceni rizike i da se uveri da je ona sigurna. Inače, Mask je sedeo na suprotnom kraju sobe od Zakerberga, što je verovatno prvi put da su se njih dvojica sreli posle neuspešnog zakazivanja međusobne borbe.

Veštačka inteligencija postaje konkurentna u rešavanju mnogih problema, ali istovremeno raste strah da će razvoj „neljudskih” umova nadmašiti, nadmudriti i zameniti ljudske. Na Samitu svetske vlade u Dubaiju u februaru Mask je jasno upozorio da bi čovečanstvo trebalo da bude zabrinuto zbog opasnosti koje predstavlja veštačka inteligencija i da bi trebalo da se pozabavi njenim regulisanjem.

Dakle, sastanak u Senatu je organizovan kako bi se pronašao način da se uvećaju koristi i umanje štete, što će biti težak posao, kako je najavio lider većine u Senatu Čak Šumer, koji je organizovao prvu od devet sesija. Sastanak je okupio tehnološke izvršne direktore, uticajne lidere civilnog društva i više od 60 senatora. Ipak, oni koji su uvereni u to da je veštačka inteligencija alat za kontrolu, zameraju što je on održan iza zatvorenih vrata.

Jasno je da veštačka inteligencija ne može biti prepuštena sama sebi, ali ko njome upravlja još nije jasno i teško da će uskoro biti. Zvaničnik „Majkrosofta” upozorio je da veštačka inteligencija ne može da postoji na autopilotu, ali ozvaničenje kopilota je za sada još daleko od imenovanja.

Mask je novinarima posle sastanka rekao da misli da će u jednom trenutku verovatno postojati samostalna agencija koja će regulisati veštačku inteligenciju, a Šumer je zaključio da će se nakon održavanja više sesija pristupiti izradi zakona „u roku od nekoliko meseci, a ne godina”.

Ova prva sednica imala je cilj da razvije konsenzus dok se Senat priprema da napravi nacrt zakona kojim bi se regulisala industrija veštačke inteligencije. Svi prisutni su podigli ruke glasajući „za” na pitanje da li savezna vlada treba da nadgleda veštačku inteligenciju. Ali, prema učesnicima, konsenzus o tome kakva bi ta uloga trebalo da bude i specifičnosti zakona i dalje su u magli.

Bil Gejts je govorio o potencijalu veštačke inteligencije da nahrani gladne, a neimenovani učesnik pozvao je da se potroše desetine milijardi na „transformacione inovacije” koje bi mogle da otkriju prednosti veštačke inteligencije.

Deo zakona o veštačkoj inteligenciji već se pojavio na Kapitol Hilu i njime se nastoji da se industrija obuzda na različite načine, ali Šumerov pritisak predstavlja napor višeg nivoa da koordiniše zakonodavni dnevni red Kongresa po tom pitanju.

Republikanski senator iz Misurija Džoš Holi nazvao je sednicu „džinovskim koktelom” za tehnološku industriju.

„Ne znam zašto bismo pozvali sve najveće monopoliste na svetu da dođu i daju savete Kongresu kako da im pomogne da zarade više novca, a zatim to zatvorimo za javnost”, rekao je Holi.

On je kosponzor zakona koji je u utorak predstavila demokratska senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar, a koji bi zabranio korišćenje generativne veštačke inteligencije za kreiranje obmanjujućih političkih reklama. I demokratski senator iz Konektikata Ričard Blumental je kritikovao sastanak, rekavši da se ne čini dovoljno za rešavanje društvenih rizika od veštačke inteligencije.

U zakonodavnom okviru koji su nedavno predstavili poziva se na uspostavljanje novog nezavisnog nadzornog tela za veštačku inteligenciju, kao i režima licenciranja razvoja veštačke inteligencije i mogućnost da ljudi tuže kompanije zbog štete izazvane veštačkom inteligencijom.

 

 Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog