Svijet

Istraga Njujork Tajmsa: Ukrajinska raketa odgovorna za masakr 15 civila na tržnici

Postoje snažni dokazi da je raketni udar na Kostjantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada je poginulo 15 civila, bio greška ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruski napad, tvrdi Njujork Tajms.

Dokazi koje je prikupio i analizirao američki list, a koji uključuju delove projektila, satelitske snimke, izjave svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerišu da je napad rezultat pogrešno usmerene ukrajinske protivvazdušne rakete ispaljene iz lansirnog sistema Buk.

Raketni udar 6. septembra na Kostjantinovku u istočnoj Ukrajini bio je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci, i u njemu je poginulo najmanje 15 civila i povređeno još preko 30 ljudi. U raketnom napadu pogođeni su pijaca, prodavnice i apoteka u tom gradu, koji se nalazi u blizini linije fronta. Manje od dva sata kasnije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okrivio je ruske „teroriste” za napad, a mnogi mediji su takođe izneli ovakve tvrdnje.

NYT: Dokazi snažno sugerišu da se radilo o zalutaloj ukrajinskoj raketi

Po pisanju Njujork Tajmsa moguće je da je napad bio tragična nesreća i da je projektil doleteo u Kostjantinovku iz pravca severozapada, sa teritorije koju drže Ukrajinci, a ne sa ruskih položaja. Dodatni dokazi ukazuju da je nekoliko minuta pre napada ukrajinska vojska lansirala dve rakete zemlja-vazduh ka ruskoj liniji fronta iz grada Družkivka, oko 17 kilometara severozapadno od Kostjantinovke, navodi list.

 Vreme ovih lansiranja poklapa se sa vremenskim okvirom za raketu koja je pogodila pijacu u Kostjantinovki, oko 14:04. Ukrajinske vlasti su u prvom trenutku pokušale da spreče novinare Njujork Tajmsa da pristupe ostacima raketa i oblasti udara neposredno nakon napada. Po pisanju američkog lista, novinari su uspeli da dođu na lice mesta, intervjuišu svedoke i sakupe ostatke upotrebljenog oružja. Stručnjaci za protivvazdušnu odbranu su saopštili da rakete poput one koja je udarila na pijacu mogu da skrenu sa kursa iz različitih razloga, uključujući elektronski kvar ili zbog oštećenja na sistemu za navođenje u trenutku lansiranja. Portparol ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da bezbednosna služba zemlje istražuje incident, prenosi Tanjug.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog