Svijet

Stoltenberg Putinu: Spremni smo za "duge staze," nećemo čekati kraj ne radeći ništa

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne djelove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, "rat  iscrpljivanja", ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da vrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage.

"Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put", istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim riječima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.    

"Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim dijelovima... Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spasava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine", naglasio je Stoltenberg za Rojters, prenosi Tanjug.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

"Saveznici naporno rade na obuci (pilota za F-16) u što kraćem roku", rekao je Stoltenberg.       

On je istakao da je važnost slanja aviona F-16 i u u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške.

"Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa'', naglasio je čelnik NATO.

Stoltenberg je rekao da bi volio da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi, ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje "ogromno".       

Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

"Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu", rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog