Nauka

Nalazimo se u šestom masovnom izumiranju. I ono se dešava brže i burnije nego prethodna

“Nalazimo se u šestom masovnom izumiranju. Za razliku od prethodnih pet, ovo je uzrokovano prekomjernim rastom jedne vrste, Homo sapiensa.” – iz uvoda u rad “Mutilation of the tree of life via mass extinction of animal genera“, objavljenom u PNAS u septembru 2023.

 Uvod u rad “Mutilation of the tree of life via mass extinction of animal genera“.

Šesto masovno izumiranje je u toku i događa se brže nego što mislimo. Drvo života je oštećeno i mnoge grane se suše i odumiru. A mi se ponašamo kao da je nebitno i kao da se ne događa.

Nalazi studije u PNAS pokazuju da:

  • 73 roda kičmenjaka su dovedena do izumiranja tokom posljednjih 500 godina.
  • Ova stopa je 35 puta veća od prethodnih izumiranja na razini roda.
  • Ako nastavimo našom sadašnjom putanjom i svi trenutačno ugroženi rodovi nestanu do 2100., za ekvivalentan gubitak od 300 godina od 1800. bilo bi potrebno 106 000 godina na normalnim razinama izumiranja.
  • Klimatske promjene stvaraju ogromnu destabilizaciju u ekosistemima.

Šesto masovno izumiranje daleko je veće od same katastrofe izazvane klimatskim promjenama.

U zadnje vrijeme zapaža se velika ugroženost biodiverziteta usljed ugroženosti staništa, naročito šuma, često zbog poljoprivredne proizvodnje  i crpljenja resursa, krivolova i nezakonitog ribolova, prekomjerne upotrebe pesticida i klimatskih promjena.

Po prvi put su uništene kolonije s mladim carskim pingvinima zbog topljenja leda, svjedočimo umiranju drugih vrsta pingvina usljed gladi, masovnim pomorima ribe zbog nedostatka kisika u vodi, trovanju morskih lavova usljed cvjetanja algi.



Smanjuje se brojnost insekata, a došlo je do povećanja slučajeva malarije, između ostalog, i zato što je došlo do smanjenja brojnosti vodozemaca koji se hrane komarcima zbog širenja gljivica poput Batrachochytrium dendrobatidis koje ubijaju vodezemce.



Stvarajući ogromnu količinu plastike, koristeći pesticide, utječući na gubitak staništa, ne dopuštamo životu oko nas da se odmori i obnovi. Ako želimo spriječiti ova izumiranja i njihov utjecaj na društvo, potrebno je započeti neposredne političke, ekonomske i društvene promjene – promjene koje neće biti svedene na kampanje na društvenim mrežama, koje neće biti ubijene u pojam glomaznom birokratijom, koje će biti pažljivo smišljene.

Za razliku od komete koja je eliminisla (neptičje) dinosaure, mi smo svjesni svojih postupaka i imamo mogućnost promijeniti smjer događaja.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog