Politika

Trivić: Ne podržavam otcjepljenje Republike Srpske jer znam čemu to vodi

Republika Srpska unutar BiH temelj je moje politike. Neki drugi govore o otcjepljenju. Moja politička opcija i ja lično, ne govorimo o otcjepljenju. Eto, tu je razlika.

Rekla je to predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tokom gostovanja na Federalnoj televiziji gdje je govorila je o brojnim aktuelnim političkim temama te se naročito osvrnula na djelovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Ne podržavam to jer znam čemu to vodi. To ne bi bilo dobro nikome - ni regionu, ni BiH, ni ljudima koji ovdje žive, kojih sve više, zbog takve retorike, odlazi. Po pitanju kampanje „Granica postoji“, koju iz sjene vodi SNSD – ni sa tim se ne slažem. Nije dobro izlaziti na međuentitetske linije i davati signale tenzija. Sve političke teme rješavaju se za političkim stolom. To je moj stav – naglasila je Trivićeva.

Na pitanje koja je razlika između nje i SNSD-a, kada je u pitanju državotvorna politika, istakla je kako neke sličnosti ipak postoje.

Govoreći o  radu Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH rekla je da se „treba vratiti u onaj period brzog formiranja vlasti koji je i praktično bio jedini rezultat na osnovu kojeg je dojiven, nezasluženo, kandidatski status BiH“.

-Nakon tog početničkog zanosa, „Dodik će se promijeniti“, „bavićemo se programskim stvarima“, vrlo brzo, nije prošlo ni mjesec, već se ušlo u faze blokada, i s jedne, i s druge i s treće strane. Nisam mogla vjerovati da neko može naivno vjerovati da će se bilo koji politički akter tek tako promijeniti i njegova već zacementirana ideološka stajališta, konkretno, ako govorimo o Miloradu Dodiku - rekla je Trivićeva.

Objasnila je i zašto je odbila susret sa Kristijanom Šmitom u Banjaluci

-Ni po ovoj temi nisam „u istoj koloni“ s Dodikom. Ja njega ne zovem turistom i ne govorim mu ružne riječi. Nismo se sastali zato što nismo htjeli da budemo mi ti preko kojih se prelama nešto što je, uslovno rečeno, verbalni rat, između Šmita i Dodika. To nije naša bitka. Pitanje je zašto je Šmit upao u Dodikovu matricu, a s druge strane neki njegovi potezi su išli u korist Dodika – smatra ona.

Kada je riječ o Ustavnom sudu BiH i o tome podržava li zahtjeve SNSD-a navela je da bi ih podržavali  kada bi "znali da su to striktni stavovi od kojih se neće odustati".

-Koji će biti toliko čvrsti da niko ne može da kaže – Dodik ovaj put neće prevariti. Ne može se ni prebrojati koliko je puta SNSD prekršio vlastite zaključke - tvrdi ona.

Dodaje kako to pitanje SNSD ni ne želi da riješi, a ne žele, možda, kako je navela, ni mnogi partneri s druge strane u BiH, kako bi postojala tema na kojoj oni ratuju.

-Tu nema interesa građana. To su samo interesi partija, zamrznuti konflikti - smatra Trivićeva.

 

Foto: federalna.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog