Svijet

Pentagon: Ukrajina je postala vojna loboratorija

Ukrajina je postala prava „laboratorija za vojnu inovaciju“, posebno u oblasti veštačke inteligencije i bespilotnih letelica, rekla je u sredu pomoćnica američkog ministra odbrane za strategiju, planove i sposobnosti Mara Karlin na panelu na Institutu Ronald Regan.

Dragoceni uvid u ratovanje koji dolazi iz Ukrajine jednako je važan kao i podaci koje je prikupila američka vojska tokom svojih ratova u Avganistanu i Iraku, primetio je visoki zvaničnik Pentagona, piše Raša Tudej.

„Postoje stvari koje ćete naučiti ne u sukobu, recimo kroz ratne igre ili vežbe na stolu, a postoje i druge stvari koje ćete neizbežno naučiti kada se vodi ratna bitka“, objasnila je ona, prisećajući se „koliko je inovacija bilo dešavalo“ kada su američke snage bile u Iraku i Avganistanu i kako su bile „sposobne da uzmu određene stvari, stave ih na bojno polje, smisle kako da naprave određene pomake i primene ih“.

Gledanje na Ukrajinu kao na svojevrsnu vojnu „laboratoriju“ je nešto što su izrazili ne samo prekomorski podržavaoci Kijeva, već i rukovodstvo zemlje.

Na primer, bivši ministar odbrane Aleksej Reznikov je oglašavao sukob između Rusije i Ukrajine kao priliku za zapadne proizvođače oružja.

Zapadne pristalice Kijeva i njihovi giganti odbrambene industrije „stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko efikasno radi i da li treba da se nadogradi“, rekao je Reznikov za Fajnenšel tajms još u julu. „Za vojnu industriju sveta, ne možete izmisliti bolji poligon za testiranje.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog