Nauka

Manja je vjerovatnoća da će žene dobiti CPR na javnim mjestima od muškaraca

Manje je vjerojatno da će promatrači dati kardiopulmonalnu reanimaciju (cardiopulmonary resuscitation – CPR) ženama nego muškarcima, osobito ako se hitan slučaj dogodi na javnom području, prema istraživanju predstavljenom na Europskom kongresu hitne medicine.

Studija također pokazuje da je manja vjerovatnost da će stariji ljudi, osobito stariji muškarci, dobiti CPR na privatnim mjestima.

Kardiopulmonalna reanimacija kombinuje disanje usta na usta i kompresiju prsnog koša za pumpanje krvi u mozak ljudi čije je srce prestalo kucati, potencijalno sprječavajući smrt dok ne stigne medicinska pomoć.

U istraživanju tim kanadskih ljekara pokušao je razumjeti kako promatrači različito provođenje postupka na muškarcima i ženama.

Pregledali su zapise o srčanim zastojima koji su se dogodili izvan bolnica u Sjedinjenim Državama i Kanadi između 2005. i 2015., što je uključivalo gotovo 40.000 pacijenata.

Sveukupno, 54% pacijenata primilo je CPR od strane promatrača, kaže istraživanje.

U slučaju srčanog zastoja na javnom mjestu, kao što je na ulici, 61% žena primilo je CPR od strane posmatrača — što je nešto manje u poređenju sa 68% muškaraca koji su primili CPR u takvim situacijama.

Istraživači su nastojali pronaći razlog za rodni jaz.

Jedna je teorija bila da bi promatračima u javnosti moglo biti neugodno dodirivati ženske grudi bez pristanka.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog