Svijet

Ukrajinski nacista iz Drugog svjetskog rata dobio ovacije u kanadskom parlamentu (VIDEO)

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog predstavio veterana Vafena SS-a kao ukrajinskog heroja.

Rota je uputio priznanje Hunki tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je zahvalio Kanadi na pomoći u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Nakon obraćanja Zelenskog, Rota je odao priznanje Hunki koji je sedeo u galeriji, pohvalivši ga što se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije

Hunka je nakon opaski Rota dobio ovacije prisutnih.

Njegovo izvinjenje zahtevao jevrejski Centar Simon Vizental, koji je Hunku označio kao pripadnika 14. divizije Vafen-SS.

„U vreme rastućeg antisemitizma i izobličenja holokausta, neverovatno je uznemirujuće videti kako kanadski parlament aplaudira pojedincu koji je bio član jedinice Vafen-SS, nacističkom vojnom ogranku odgovornom za ubistva Jevreja i drugih. Mora se dati objašnjenje kako je ova osoba ušla u sale kanadskog parlamenta i dobila priznanje od predsedavajućeg Predstavničkog doma i ovacije”,saopšteno je iz Centra Simon Vizental.

Moskva će zahtevati od Otave pojašnjenje u vezi sa pozivom i odavanjem počasti starijem veteranu SS divizije Galicija u kanadskom parlamentu tokom posete Vladimira Zelenskog, rekao je ruski ambasador Oleg Stepanov za RIA Novosti.

"Ambasada će preduzeti odgovarajuće zvanične korake. Mi ćemo, naravno, zahtevati pojašnjenje od kanadske vlade", rekao je on.

Note će, prema rečima Stepanova, danas biti poslate Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu šefa vlade sa prilogom ličnih pisama upućenih šefici diplomatije Melani Žoli i premijeru Džastinu Trudou.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog