Svijet

Kirbi: Ponestaje novca za pomoć Ukrajini

Pentagon će moći da podrži ratne napore Ukrajine samo „nekoliko nedjelja“ ako Kongres ne usvoji novi zakon o finansiranju, izjavio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Ostalo nam je još malo sredstava, tako da mislim da ćemo biti u redu narednih nekoliko nedjelja. Ali bez dodatnog zahtjeva koji smo tražili, to će apsolutno uticati na našu sposobnost da podržimo Ukrajinu sve do jeseni i tokom zimskih mjeseci“, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

„Ako ne odobre taj dodatni zahtjev, ako dođe do gašenja – to će imati značajan uticaj na njihovu sposobnost da uspiju na bojnom polju.

Debata oko novog zakona o potrošnji uglavnom je bila usredsređena na dodatnu pomoć Kijevu, prema neimenovanim poslanicima na koje se poziva Njujork tajms, koji su rekli da su neki republikanci odbili prijedlog za pomoć od dodatnih 25 milijardi dolara.

„Uprkos širokoj dvopartijskoj podršci u Senatu za novac za Ukrajinu, rekli su zvaničnici, neki republikanci su tvrdili da bi to predstavljalo dodatnu komplikaciju u pokušaju da se predsjedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju obezbijedi izlaz iz zastoja u potrošnji“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da bi opozicija GOP mogla da odloži donošenje zakona sa „malo vremena“ prije roka za zatvaranje 30. septembra.

Međutim, dok su zvaničnici upozoravali da je kasa Vašingtona presušila – dok je zamjenica portparolke Pentagona Sabrina Sing nedavno nazvala gašenje „najgora stvar koja se može desiti“ – prošle nedjelje Ministarstvo odbrane je insistiralo da trenutni problemi sa budžetom neće uticati na američku pomoć Ukrajini.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog