Sport

„Dejli Mejl“: Tužno je što je Đoković sa 36 godina prvi

U lepezi medija koji nikada ne propuštaju da napišu nešto negativno o Novaku Đokoviću, gotovo bez premca je britanski „Dejli Mejl“.

Ja se ne slažem sa tvrdnjom da najboljeg tenisera sveta „mrzi ceo svet“, čak sam uveren da ga većina sveta poštuje, ali da u kategoriju „mrzitelja“ spada „Dejli Mejl“ – nema nikakve dileme.

Šta god može da se negativno poveže sa Novakom, „dnevna pošta“ je tu.

„Tužno je što je Đoković sa 36 godina prvi na svetu“, citira londonska novina jednog neimenovanog tenisera za koga kaže da mu se karijera protezala na kraj prošlog i početak novog milenijuma. Nije Britanac, nije aktivan, bio je u prvih 10 i potpuna je misterija zašto je ostalo sakriveno njegovo ime.

Kao da je zaštićeni svedok a ne bivši teniser. Kao da mu preti osveta za njegove reči, a ne totalna nebitnost.

Iako je glavni motiv razgovora kritika ostatka teniskog vrha koji je „toliko zaostao“ za Đokovićem i Karlosom Alkarasom, iritira pridev „tužno“. Za nije realnije izraziti reči divljenja Novaku što sa 36 godina uspeva tako da dominira.

Baš ta želja „Dejli Mejla“, kao perjanice britanskog odnosa prema Srbiji u mnogo širem kontekstu nego što je tenis, da uvek nađe negativan način izražavanja, bode ovde oči.

Kao kada bi neko rekao da je tužno što je Rafael Nadal 14 puta osvojio Rolan Garos jer je konkurencija bila tako slaba umesto da bude akcenat – kao što i treba – na Špančevom fenomenalnom igranju na šljaci.

Novaku se u istom tekstu lupaju packe zbog sve ređeg igranja, „jer kako to da pomogne ATP turu da maksimizuje zaradu od TV prava i sponzorstava ako broj 1 retko učestvuje. Odigrao je samo šest turnira van gren slemova u celoj sezoni do sada.“

Ispada da Đoković rizikovanjem svog zdravlja mora da pomogne Turu da napravi bolji posao.

Potom novinar i njegov sagovornik analiziraju ko bi iz prvih deset, osim Alkarasa, mogao da ugrozi Novaka, uz tužan zaključak – verovatno niko.

Sledi podsećanje koliko je Đoković uspešan kada treba prilagoditi se igri protivnika. Protiv Danila Medvedeva je bilo 5:4 u međusobnim mečevima, sada je 10:5. Stefanos Cicipas je dobio dva od prva tri meča, a onda je usledio niz od deset poraza. Saša Zverev je imao 2:2 a sada Novak vodi sa 8:4.

Trojka Andrej Rubljov, Janik Siner i Tejlor Fric ima 15 poraza i jednu pobedu koju je Rus zabeležio prošle godine na Srbija openu. Jedino Kasper Rud nije uzet u razmatranje jer ne samo da nije dobio meč u pet susreta, nego ni set.

Samo Holger Rune iz top tena ima pozitivan međusobni skor – 2:1 – ali autor ističe da kada se zna u koliko slaboj formi je Danac, nema šansi da uskoro ponovi slične podvige. Isti skor ima i Nik Kirjos ali neće igrati do početka naredne sezone.

„Ostaje zagonetka da od svih aktivnih tenisera najbolji međusobni odnos sa Đokovićem ima Jirži Veseli, češki teniser koji nije ni u prvih 300 na svetu. Dva puta je slavio bez poraza“, dodaje britanski list.

I za kraj, traži se recept kako da Novak padne:

„Verovatno je potrebno postepeno pucanje njegove aure kako bi dominaciji došao kraj. Ili serija povreda nekoga ko se bliži srednjem dobu. A možda bi olimpijsko zlato, jedini uspeh koji izmiče Đokoviću tokom cele karijere, pomoglo da njegov nezasiti apetit izbledi.“

Ko u svemu ovome nađe bilo šta pozitivno o najboljem teniseru svih vremena, neka se žali „Dejli Mejlu“ da nije dobro uradio svoj posao.

 

Autor: Vojin Veličković
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog