Nauka

Psilocibin u liječenju kliničke depresije

Lude gljive i druidski lijekovi? Izgleda nisu samo za lud i nezaboravan trip (što ne znači da nije opasan, ne uzimajte to na svoju ruku), nego mogu biti i – lijek za neka vrlo teška stanja.

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da psihodelični lijekovi mogu biti korisni u liječenju raznih stanja vezanih za probleme s mentalnim zdravlje. Međutim, ostaju mnogi izazovi u definiranju njihovih kliničkih prednosti i prevladavanju složenih regulatornih prepreka njihovoj upotrebi. Također, hype oko ovoga daje dosta prostora opasnim šarlatanskim praksama i zloupotrebi.

U septembru 2023.  Journal of Psychiatric Practice predstavlja pregled istraživanja i najnovije informacije o terapijskoj upotrebi psihodelika – s fokusom na upotrebu psilocibina za liječenje depresije.

Psilocibin je prirodna psihodelična tvar koja se nalazi u takozvanim “magičnim gljivama”. U našem se organizmu metabolizira u psilocin, koji je psihodelik. Mnoga nedavna klinička ispitivanja izvijestila su o pozitivnim efektima psilocibina u liječenju nekih psihijatrijskih poremećaja, uključujući kliničku depresiju i depresiju otpornu na liječenje (treatment-resistant depression – TRD).

Istraživanje bioloških efekata psilocibina ukazuje na povećanu aktivnost između moždanih mreža, bez odgovarajućih povećanja unutar pojedinačnih mreža. Veće promjene u fleksibilnosti moždane mreže povezane su s trajnim smanjenjem simptoma depresije šest mjeseci kasnije.

2023. godine, australska regulatorna agencija objavila je odobrenje za psihijatre da propisuju liječenje psilocibinom za TRD. U Sjedinjenim Državama psilocibin je označen kao “revolucionarna terapija” za TRD i MDD. Dok su dvije države legalizirale ili dekriminalizirale psilocibin (Oregon i Kolorado), on ostaje kontrolisana tvar iz Popisa 1 prema saveznom zakonu.

U randomiziranom, placebom kontrolisanom ispitivanju na 104 odrasle osobe, objavljenom u JAMA u avgustu 2023. doza od 25 mg psilocibina primijenjena uz psihološku podršku bila je povezana s brzim i postojanim antidepresivnim učinkom, mjerenim kao promjena u rezultatima simptoma depresije, u usporedbi s aktivnim placebom.

Terapija psilocibinom za veliku depresiju učinkovita je do godinu dana za većinu pacijenata, pokazuje studija koja dolazi sa Johns Hopkins, a objavljena je 2022. Studija iz NEJM iz 2022. pokazuje kako je jednokratna doza od 25 miligrama psilocibina znatno poboljšala rezutate testova osoba sa depresijom otpornom na terapiju, ali je imala i određene nuspojave. Nove studije pokušavaju prevazići mane prethodnih studija o psilocibinu, poput malog broja učesnika.

Psilocibin je pokazao obećanje kao novi lijek i nudi nove perspektive o funkciji i disfunkciji mozga, ali  treba vidjeti hoće li trenutni klinički, pravni i istraživački krajolici omogućiti ispunjenje tog obećanja, zaključak je spomenutog pregleda.

Nažalost veliki hype oko psilocibina ali i drugih inkriminisanih supstanci u liječenju depresije dovodi i to šarlatanstva te zloupotrebe ovih supstanci. Stoga će stvaranje dobre regulative biti ključno u razvoju i primjeni terapija baziranih na takvim tvarima.

 

Izvor: naukagovori.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog