Svijet

Kijev: Ruske snage napale Odesku oblast supersoničnim raketama

Ruske snage napale su Odesku oblast supersoničnim protivbrodskim raketama tipa "oniks", koje su ispalili iz raketnog sistema "bastion", koji je stacioniran na Krimu, javlja Unian.

Četiri osobe su povređene, navodi agencija.

Pogođena je zgrada pansiona u rekreativnoj zoni i lučko skladište žita, saopštila je ukrajinska vojska.

Fragmenti rakete i eksplozivni talas izazvali su požar u garaži, oštećeno je i nekoliko stambenih zgrada.

Nema informacija o žrtvama, navodi Južna komanda ukrajinskih oružanih snaga.

 

Žestoke borbe

U Ukrajini nastavak žestokih borbi. Ukrajinske snage napredovale su u kontraofanzivi na istočnom frontu, ali su pod pritiskom na severu, tvrdi Kijev.

Rusko ministrastvo odbrane saopštava da se intenzivne borbe trenutno vode u pravcu Donjecka, Krasnog Limana i Kupjanska.

Na meti ruskih snaga ponovo je u petak bio Harkov. Samo dan nakon raketnog napada na selo Groza kod Kupjanska u Harkovskoj oblasti, u kojem su poginule 52 osobe, dogodio se još jedan razoran napad na drugi najveći ukrajinski grad. Rakete su pale na stambenu zgradu u Harkovu, usmrtivši desetogodišnjeg dečaka i njegovu baku.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava odredio je tim koji će na terenu ispitati ruski napad na selo Groza, dok Moskva negira da napada civilne ciljeve.

Posle susreta sa brojnim liderima evropskih zemalja u španskoj Granadi, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je na sve učestalije optužbe o korupciji u Ukrajini.

Zelenski tvrdi da iza tih tvrdnji stoji Rusija, kako bi obeshrabrila podršku Zapada Kijevu. Napominje da tokom rata od ukrajinskih partnera nije ukraden nijedan dolar, iako kaže da postoje "različiti ljudi i slučajevi".

Predsednik Ukrajine je istakao da Kijev preduzima dodatne korake, kroz saradnju sa partnerima, kako bi ojačala svoju odbranu. Naveo je da se sa Nemačkom pregovara o isporuci "patriota", sa Italijom o novom paketu vojne pomoći, kao i da je sa Španijom već dogovorena isporuka dodatnih PVO sistema.

Iako je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da su u telima šefa grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina i ostalih putnika aviona, koji se 23. avgusta srušio kod Moskve, pronađeni geleri ručne granate, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da se bilo kakvi zaključci o uzrocima udesa mogu izvući tek posle kompletne istrage.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog