Svijet

Šolcova stranka pretrpjela istorijski poraz

Socijaldemokratska partija (SPD) nemačkog kancelara Olafa Šolca poražena je na regionalnim izborima u Hesenu i Bavarskoj, piše Špigl .

"SPD je pretrpio fijasko na izborima za Landtag u Hesenu. Stranka nikada nije dobila tako nizak udeo glasova u Hesenu - čak je i loš rezultat iz 2018. ponovo značajno potučen (minus 4,7 procentnih poena)", ističe publikacija.

Prema preliminarnim podacima, ovdje je pobijedila Hrišćansko-demokratska unija ( CDU ) sa 34,6 odsto glasova, na drugom mjestu je desničarska partija Alternativa za Njemačku sa 18,4 odsto, treće mjesto zauzela je SPD sa 15,1 odsto, poslije nje Zeleni, članovi savezne koalicione vlade, sa 14,8%.

Publikacija napominje da je u Bavarskoj, prema preliminarnim proračunima, SPD ažurirao svoj antirekord za 2018.U ovoj saveznoj državi, prema lokalnom zavodu za statistiku, pobijedila je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) sa 37 odsto glasova, na drugom mestu je partija Slobodni birači (15,8 odsto), a AfD se zatvara u prva tri (14,6 odsto). ). %). Zeleni su dobili 14,4%, SPD je zauzeo tek peto mjesto, za nju je glasalo 8,4% birača.

U nedjelju su završeni izbori u Bavarskoj i Hesenu.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog