Svijet

Lavrov: NATO grubo krši Rezoluciju 1244 naoružavanjem Albanaca

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da EU ne želi, pa čak i ne može da natjera svoje štićenike iz Prištine da ispune dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, dok NATO isporučivanjem oružja Albancima i pomaganjem u stvaranju vojske grubo krši Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Lavrov je naveo da nastavak degradacije situacije na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost ruske strane.

- Čitav svijet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini koji su predviđali specijalan status republikama Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada - istakao je Lavrov u autorskom članku o poštovanju principa Povelje UN.

Upoređujući situaciju sa istorijom Minskih sporazuma, Lavrov je skrenuo pažnju da je EU u oba slučaja bio garant dogovora.

- Sudeći po svemu, imaju istu sudbinu. Kakav garant, takav i rezultat - naveo je Lavrov.

Ocijenio je da međunarodna zajednica ne želi da živi pod bilo čijim diktatom, već da ravnopravno postoji u okviru multipolarne arhitekture koju treba ojačati.

- Sve veći broj država međunarodne zajednice teži jačanju suvereniteta i brani nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. Oni ne žele da žive pod bilo čijim diktatom, žele da gaje prijateljske odnose i trguju međusobno, kao i sa ostatkom svijeta, ali na ravnopravnoj i uzajamnoj korisnoj osnovi, u okviru multipolarne arhitekture koja se objektivno formira - rekao je Lavrov.

On je ukazao da je upravo takva atmosfera preovladala na sastancima najvišeg nivoa u okviru BRIKS, G20 i Istočnoazijskog foruma.

Lavrov je rekao da napori za reformu UN, koji moraju biti usmjereni na uspostavljanje prvenstva međunarodnog prava, treba da privuku potencijal novih tipova organizacija koje bi odražavale interese "globalnog juga".

On je naveo da novi svjetski poredak treba da bude izgrađen na čvrstim temeljima, a to su principi Povelje UN, prenosi Sputnjik.

- Samo u slučaju poštovanja normi međunarodnog prava, utvrđenih u osnivačkom dokumentu UN, čovječanstvo će dobiti šansu da prebrodi štetno nasljeđe unipolarne ere. Koliko su svi spremni da shvate svoju i kolektivnu odgovornost za sudbinu svijeta, pokazaće pripreme za predstojeći Samit budućnosti, koji se održava sljedeće godine na incijativu generalnog sekretara UN - poručio je Lavrov.

Ocijenio je da su nedavne zajedničke vježbe SAD sa saveznicima iz NATO-a, koje su uključivale scenarije upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije, bez presedana od kraja ere Hladnog rata.

Lavrov je optužio "neodgovorne političare" da su opsjednuti sopstvenom nekažnjivosti usred, kako je rekao, potpunog nedostatka osnovnog osjećaja za samoodržanjem nakon što su kao svoju misiju proglasili nanošenje strateškog poraza Rusiji.

Podsjetio je da su se uvjeravanja zapadnih lidera da se NATO neće širiti na Istok pokazala kao obmana, prenio je TASS.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog