Svijet

NATO najavio nuklearnu vježbu na području Italije, Hrvatske i Mediterana

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa održati veliku nuklearnu vježbu sljedeće nedjelje na području Italije, Hrvatske i Sredozemnog mora, dva dana nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

U manevrima NATO-a koji se održavaju svake godine i traju oko nedjelju dana, učestvuje i ratna avijacija i letjelice koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne nose aktivne atomske bombe, prenosi AP.

- Ovo je rutinska obuka koja se održava svakog oktobra. Ove godine vježba će se odvijati u Italiji, Hrvatskoj i na području Sredozemnog mora - rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će vježba pomoći da se osigura kredibilitet, efikasnost i bezbjednost kapaciteta NATO za nuklearno odvraćanje "uz jasnu poruku da će Alijansa štititi i braniti sve saveznike".

Stoltenberg je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine podsetnik na važnu ulogu koju nuklearni arsenal severnoatlantske alijanse igra u odvraćanju agresije.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, usvojen 1996. godine i poznat kao CTBT, zabranjuje sve nuklearne probe bilo gdje u svijetu, iako nikada nije u potpunosti stupio na snagu.

Potpisali su ga i ruski i američki predsjednici, ali ga Sjedinjene Američke Države nikada nisu ratifikovale.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak novinarima da će Rusija u slučaju američke nuklearne probe "biti primorani da učini to isto".

Stoltenberg je u srijedu ocijenio da ta izjava odražava nedostatak poštovanja Rusije i kontinuirano nepoštovanje njenih međunarodnih obaveza.

-To je nepromišljeno i ugrožava globalne norme protiv nuklearnih testiranja - ocijenio je Stoltenberg i potvrdio da saveznici iz NATO ne planiraju da ponovo počnu testiranja.

On je optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da "iskoristi nuklearnu retoriku s ciljem da spriječi saveznike iz NATO da podrže Ukrajinu".

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog