Kultura

Film "Heroji Halijarda" premijerno prikazan u Banjaluci

U Banjaluci je sinoć premijerno prikazan film Radoša Bajića "Heroji Halijarda", snimljen prema istinitom događaju. Film govori akciji spasavanja američkih i savezničkih pilota 1944. godine, poznatoj kao "Operacija Halijard".

Novinarska premijera filma "Heroji Halijarda", ratne drame koja govori o akciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine od strane pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini, održana je sinoć u banjalučkom Sinepleksu Palasu.

Nakon novinarske premijere, održana je i svečana projekcija nakon koje su se publici poklonili brojni članovi filmske ekipe, predvođeni rediteljem Radošem Bajićem.

Na konferenciji za novinare govorili su reditelj, glumci Nedeljko Bajić, Nikola Rakočević, Јovo Maksić, producent i direktor fotografije Predrag Јočić, te montažer Stevan Marić.

- Svih pet godina snimanja stalo je u dva sata i nešto minuta. Ogroman trud i rad je iza nas. Od ideje, od bijelog papira do danas je prošlo mnogo.. Scenario je Radoš počeo da piše 2018. godine. Poslije toga je bilo mnogo istraživanja. Na kraju smo imali stotinu dana snimanja i moram da kažem da je bilo sluha u Srbiji za ovakvu temu i ovo je najozbiljniji projekat koji je naša producentska kuća Kontrast uradila od 2005. godine, kada je osnovana. Mislim da se kvalitet vidi u svakom segmentu filma i ja sam zaista ponosan na cijelu ekipu - rekao je Nedeljko Bajić, glumac i producent filma.

Radoš Bajić, scenarista i reditelj filma, rekao je da uvijek kad dođe u Banjaluku, ima osjećaj da je došao kod najbližih rođaka.

On je istakao da je projekat zahtijevao posvećenost do maksimuma i veliku profesionalnost, kako bi napravili autentičan film koji će ostaviti trag. Bajić je potvrdio da je tako i bilo, te da je zbog toga srećan i zadovoljan.

Bajić je naveo da bi što više ljudi trebalo da pogleda ovaj film, jer je utemeljen na istorijskoj istini. Pozvao je i ostale narode na Balkanu da pogledaju ovo ostvarenje, jer film je prije nego što ga je bilo ko vidio bio napadnut, a za to nema nikakvog razloga.

- Ovaj film ne pospješuje nikakve ratove, niti bilo kakvo zlo, nego naprotiv, između ostalog, govori o tome koliko je naš narod gostoljubiv, a mi kao gostoljubivi i sa dobrom namjerom i dalje moramo da živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima - naglasio je Bajić.

Glumac Nikola Rakočević rekao je za svoj lik da je bio divan za igru, jer je ovaj film, prije svega, o srpskom seljaku i srpskoj porodici.

- Mislim da je ovo afirmativan film za srpskog seljaka. Srpski seljak je i danas za mene nešto između monaha i heroja i vjerovatno će ljudima na selu biti drago da vide jedan ovakav film - istakao je Rakočević.

"U proljeće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svjetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spašavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svjetskog vazduhoplovstva, poznata kao 'Operacija Halijard'. U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Јovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Јugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški nasljednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dvije strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji cijeli jedan narod odvode u sunovrat", opis je ovog filmskog ostvarenja koje je od četvrtka na redovnom repertoaru Sinepleksa Palas.

Uloge u filmu igraju Žarko Laušević, Petar Božović, Radoš Bajić, Nedeljko Bajić, Nikola Rakočević, Јovo Maksić, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Stiven Vilijam Mur, Čubrilo Čupić, Nina Nešković, Teodora Dragićević, Vučić Perović, Milan Vasić, Nebojša Ljubišić, Nikola Kent, Pol Kles, Skot Aleksander Јang, Karl Vaarton, Adam Devenport i drugi.

 

Foto: Velibor Tripić
Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog