Kultura

Na konkurs Festivala ove godine su pristigla 523 animirana filma iz 42 države svijeta

Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci od 24. oktobra, pred publikom više od 140 ostvarenja (FOTO)

Nakon jednogodišnje pauze Međunarodni festival animiranog filma „BANJALUKA 2023“ vraća se na velika vrata pred banjalučku publiku i to bogatim i raznovrsnim programom.

15. izdanje Festivala svečano će početi 24. oktobra, a tokom šest dana biće prikazano više od 140 animiranih filmova u takmičarskim i pratećim programima, navodi se u saopštenju.

Selekciona komisija odabrala je 33 filma u Veliki takmičarski program, u Studentski takmičarski program 19, Dječiji takmičarski 12, a progam Panorama 19 i Ex YU panorama 8 filmova. Tradicionalno, najviše filmova pristiglo je iz Francuske, Španije, Rusije, Portugala, Poljske i Hrvatske.

 

- Novina ovogodišnjeg Festivala je izdvajanje kategorije studentskog animiranog filma kao zasebnog programa, što će biti posebno aktraktivno za studente animiranog filma. Veliki takmičarski program standardno predstavlja presjek najznačanijih animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije – rekao je direktor Festivala Goran Dujaković.

U Velikom takmičarskom programu, dodao je, biće prikazan jedan film iz Bosne i Hercegovine, Shaptach (Šaptač) u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Pored toga, na otvaranju Festivala biće prikazana i dva kratka animirana filma nastala na radionicama animiranog filma koje su organizovane sa djecom iz Banjaluke.

- Prvi je rezultat rada projekta koji provodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti FENIX ART (koja i organizuje Festival), a pod mentorstvom profesioalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj (DARES) – dodao je Dujaković.

I ove godine Festival nudi bogat prateći program, a pred publikom će se naći nekoliko inteserantnih sadržaja.

- „Zagreb film“ biće predstavljen programom "Životinje u filmovima Zagrebačke škole crtanog filma" koji priređuje Bajko Hromalić. U programu animiranih filmova sa životinjama - karakterima koji oblikuju radnju, biće prikazani filmovi kultnih animatora Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića Borde, Zlatka Boureka, Pavaoa Štaltera i drugih – najavio je Dujaković. 

I Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda predstaviće se interesnatnim presjekom studentske  animacije, od čega i nekoliko najnovijih filmova ovogodišnje produkcije.

- Program koji priređuje profesorica Iva Ćirić presjek je rada studenata animacije od 2014. godine do danas, koji u svom školovanju ovladavaju različitim tehnikama animcije – od crtane animacije do kompleksnijih, koji su kombinacija i spoj različitih tehnika – kaže Dujaković.

Kako je  najavljeno, predstavljanje na Festivalu imaće i jedan od najmlađih Festivala animcije u regiji, MULTIMOST fest iz Sremskih Karlovaca, koji je izrastao iz međunarodnog animcijskog projekta Multimost.

 

Ovaj projekat je pokrenut 2016. godine sa ciljem da podstakne djecu i omladinu, prvo Srbije i Rusije, a zatim i drugih zemalja,  na saradnju kroz kreativno stvaralaštvo, učenje jezika, na izučavanje svoje i upoznavanje drugih kultura, na istraživanje, povezivanje i druženje. Pokretači projekta su Zlata Popov, mentor studija Dom i Marija Lendova. Projekat je prerastao u  Međunarodni festival dječije i omladinskje animcije – MULTIMOST fest.

Na banjalučkom Festivalu će ove godine biti prikazan i izbor nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg MULTIMOST festa, te nekoliko filmova nastalih u Srbiji.      

Festival animiranog filma biće otvoren 24. oktobra, a tada će u Kulturnom centru Banski dvor biće postavljena izložba stripova, a tokom Festivala i prikazana retrospektiva animiranih filmova Krešimira Zimonića, veterana tzv. mlade generacije autora Zagrebačke skole crtanog filma.

 

Od sredine sedamdesetih Zimonjić djeluje kao ilustrator i autor stripova, a bio je član avangardne strip grupe "Novi kvadrat". Na animiranom filmu profesionalno radi od 1979. godine, isprva kao animator i glavni crtač, a od 1983. samostalno režira. Autor je desetak animiranih filmova, a pedesetak potpisuje kao supervizor, producent ili umjetnički direktor.

Kreirao je programe i radio kao umjetnički direktor i producent „Zagreb filma“. Dugogodišnji je član Vijeća, a kasnije i umjetnički direktor Svjetskog festivala  animiranog filma u Zagrebu (Animafest).

Ove godine banjalučka publika će na Festivalu moći da prati i promociju najnovijnih strip izdanja Devete dimenzije iz Banjaluke.

Sve projekcije biće upriličene u Sinepleksu „Palas“.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog