Banja Luka

Banjaluka uvrštena u UNESKO mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak čestitala je gradu Banjaluka uvrštavanje u UNESKO mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike, dodajući da ova prestižna titula predstavlja značajan korak naprijed za grad, potvrđujući njenu predanost umjetnosti, kulturi i muzici.

Bošnjakova je izrazila zadovoljstvo zbog ovog priznanja i uvjerenje da će Banjaluka nastaviti jačati ulogu kao centar muzičke izvrsnosti u regionu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Ministarstvo civilnih poslova aktivno je podržalo kandidaturu Banjaluke za članstvo u UNESKO mreži kreativnih gradova.

Banjaluka, kao novi član Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike, pridružila se gradovima koji prepoznaju snagu umjetnosti i kreativnosti u oblikovanju budućnosti. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj muzičke industrije, promociju kulturnog naslijeđa i podsticanje kreativnih izraza.

UNESKO je odluku o novim članicama donio juče na Svjetski dan gradova, a Mreži se ukupno pridružilo 55 gradova.

Novi gradovi su priznati zbog njihovog snažnog opredjeljenja za iskorištavanje kulture i kreativnosti kao dijela svojih razvojnih strategija, te zbog inovativnih praksi u planiranju gradova usmjerenih prema ljudima.

Sa najnovijim pridruženim članovima mreža sada broji 350 gradova u više od stotinu zemalja.

Gradovi su razvrstani u sedam kreativnih područja - zanatstvo i narodna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijske umjetnosti i muzika, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog