Svijet

Ni Ukrajinci više ne vjeruju u svoj uspjeh: Neće biti prodora

Ukrajina neće postići nikakav napredak u svojoj borbi protiv Rusije osim ako se ne pojavi neka nova tehnologija koja će joj dati odlučujuću prednost, rekao je za Ekonomist ove nedelje glavni vojni komandant zemlje general Valerij Zalužni.

„Baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak“, rekao je on o sukobu koji je u toku, a prenosi britanski magazin u sredu.

Uprkos nadama pristalica Kijeva i ukrajinskih zvaničnika, „najverovatnije neće biti prodora“, predvideo je on. Sukob može da se „vuče godinama“ i da „istroši“ zemlju.


Udžbenici NATO-a su bezvredni
 

Svest o situaciji koju obe strane imaju zahvaljujući upotrebi dronova onemogućava iznenađujuću koncentraciju snaga, smatra Zalužni. Udžbenici NATO-a i prediktivni modeli, koji su korišćeni za planiranje letnje kontraofanzive, pokazali su se pogrešnim, tvrdi general.

„Četiri meseca je trebalo da bude dovoljno vremena da stignemo do Krima, da se borimo na Krimu, da se vratimo sa Krima“, rekao je on.

Komandant je otkrio da je stari sovjetski vojni udžbenik o tome kako se nositi sa ukopanim neprijateljskim snagama ponudio bolje objašnjenje zašto su obe strane sada „u stanju mirovanja“, rekao je on.

Zalužnijev kabinet je podelio esej na devet stranica, u kome on daje predloge o tome kako bi Ukrajina mogla da dođe u bolju poziciju protiv Rusije i eventualno izbegne rat na iscrpljivanje.

Njegova predložena tehnološka rešenja uključuju korišćenje dronova sa mrežama za hvatanje ruskih bespilotnih letelica, zemaljskih GPS signalnih stanica za suzbijanje ruskog ometanja i robotskih vozila naoružanih plazma bakljama za deminiranje.


Zelenski odbio zaustavljanje kontraofanzive
 

Ove nedelje, Tajm je razotkrio nepovezanost između nastojanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da nastavi borbu i stvarnosti na terenu. Neki komandanti na liniji fronta prkose naređenjima da napreduju i „samo žele da sede u rovovima i drže liniju“, rekao je za magazin jedan predsednički pomoćnik.

Izveštaj u Tajmu prošle nedelje sugerisao je da Zalužni možda deli ovo mišljenje. Glasine koje kruže među ukrajinskim bezbednosnim izvorima tvrde da je general pozvao na zaustavljanje kontraofanzive, ali je Zelenski odbio.

„Zelenski zna da je strpljenje Zapada ograničeno zbog njegovih maksimalističkih zahteva da Ukrajina mora da povrati svu teritoriju“ koju je izgubila od 2014, tvrdi britanski list.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog