Vijesti

Šmit: Na teritoriji BiH postoji samo jedna država

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, podnio je godišnji izvještaj generalnom sekretaru UN-a.

U saopštenju iz OHR-a se navodi da su u izvještaju navedeni događaji relevantni za provođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16. aprila do 15. okbora 2023. godine.

"Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabilježene napade na mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike. On je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu", navodi se u saopštenju iz OHR-a.

U saopštenju se ističe da se odlučno odbacuje pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u Republici Srpskoj "koja služe secesionističkim ciljevima" te da BiH nije savez država niti konfederacija i da na teritoriji BIH postoji samo jedna država, a to je BiH.

U izvještaj je navedeno i da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena.

 
Izvor: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog