Vijesti

Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško

Zdravstveno stanje srpskog generala Ratka Mladića je veoma teško i treba preduzeti hitne mjere kako bi mu se pomoglo, rekao je njegov sin Darko Mladić.

 - Dva od tri ljekara koje smo tražili su ga obišli i izvještaji su dostavljeni u Haški tribunal, kao i zahtjevi. Očekujemo u drugoj polovini ovog mjeseca da ga još jedan ljekar pregleda. Liječenje koje tamo ima je ispod optimalnog - rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je general zabrinut zbog globalnih dešavanja, ali i situacijom na prostorima Balkana, posebno Republici Srpskoj i Srbiji.

Mladić je za poteze Kristijana Šmita rekao da je Poveljom UN eksplicitno zabranjeno miješanje u unutrašnje poslove zemalja, bez obzira da li neko ima ili nema mandat visokog predstavnika.

- Dakle, posebnim članovima je zabranjena neka vrsta tutorstva i ovoga što se pokušava u Republici Srpskoj sa nametanjem zakona. To nije počelo od Šmita, samo je nažalost sada eskaliralo - pojasnio je Mladić za ATV.

On smatra da nijedan visoki predstavnik nije imao pravo da premošćuje volju naroda, da nameće zakone.

- Potezi kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci idu u prvacu eskalacije. Nama se istorija ponovila devedestih kao tragedija, sada se ponavlja kao farsa - smatra Darko Mladić.

On je naveo da su sankcije pravno, diplomatsko i ekonomsko nasilje nad Republikom Srpskom koje traje u kontinuitetu da bi se ona razvlastila od prava koja joj pripadaju Dejtonskim sporazumom.

Kada je riječ o američkim sankcijama rukovodstvu Republike Srpske i procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske, Mladić je rekao da je to samo još jedan od instrumenata koji se ponavljaju kao nekakva farsa.

- Imamo problem što u jednoj složenoj državi kao BiH postoje nerealni apetiti jednog dijela BiH, zbog toga što dobijaju podršku sa strane i odvlače nas od normalnog rješenja za suživot koje je tako skupo plaćeno - rekao je Mladić.

Govoreći o zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se arhivska građa Haškog tribunala prebaci u Sarajevo, Mladić je naveo da bi ona trebalo da se vrati tamo odakle i potiče, da nema potrebe da se centralizuje, već da bude dostupna svima.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog