Vijesti

Додик: Глођанско брдо - српска гробница, још један монструозни злочин без казне

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се на Глођанском брду, 6. новембра 1992. године догодио стравичан злочин над српским војницима који су починили припадници такозване Армије БиХ, предвођени Насером Орићем и Мухамедом Чикарићем, за чије починиоце, упркос свим доказима, ни данас, 31 годину послије, нема казне.

Додик је нагласио да је српски народ већ давно увидио да за Тужилаштво и Суд БиХ, наметнуте инстутуције од високих представника, злочини над Србима не постоје, јер као по устаљеној срамној пракси ти предмети се уопште не узимају у разматрање, већ стоје у ладицима и скупљају прашину, или, ако су којим случајем и подигнуте оптужнице, заврше се ослобађајућом пресудом.

- Нико од нас више није тако наиван да повјерује да ће овакво правосуђе у БиХ икада бити професионално и објективно. Ту нема права и правде, већ се суди према националној припадности с јасном намјером да се Срби прикажу агресорима, а муслимани жртвама. С тога, наша је дужност да памтимо и чувамо сјећање на оне које су дали живот за слободу коју ми данас живимо - истакао је предсједник Републике.

Свјесни смо, рекао је Додик за Срну, да је одуговлачење судских процеса у којима се суди починиоцима злочина над Србима само један од гнусних начина да се они обезвриједе, а српске жртве обесмисле и још једном убију.

- Такође, циљ је и да вријеме учини своје па да свједоци и злочинцу умру што говори о односу такозваних дјелиоца правде, односно судија и тужиоца према српским жртвама. Све се то ради само да се одржи теза о Србима као злочинцима и јединим кривцима за злочине у протеклом рату. А, са друге стране, када је ријеч о судским процесима против Срба, тада се и тужбе и пресуде пишу експресно - констатовао је Додик.

Он је констатовао да су Суд и Тужилаштво БиХ пројектовани да не процесуирају ратне злочине над Србима, већ само оне над муслиманима.

- Нажалост, свједоцимо смо тога сваки дан, али то свакако није и не смије бити разлог да те ствари само пролазе поред нас. Очигледно је да се све ради по налогу странаца, муслиманских лобиста, с циљем да се фалсификује историја и чињенице о грађанском рату у БиХ, као што све ове године и настојало - нагласио је Додик.

Он је навео да је свима јасно да је то налог западних ментора и непријатеља српског народа, али не може ни то трајати вјечно. "Ми морамо да будемо максимално ангажовани, посвећени и истрајни на томе да прикупимо и чувамо доказе о сваком злочину над нашим народом, да обиљежимо свако мјесто страдања, јер чињенице се не могу фалсификовати без обзира колико се трудили и на томе радили представници муслиманског народа уз помоћ странаца", истакао је Додик.

Он је навео да сваки злочин мора добити судски епилог кад-тад, па тако и овај на Глођанском брду, српској гробници за 126 припадника Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске, а ако то не дочекамо ми, бар ће прикупљени докази остати да свједоче будућим генерацијама о страдању нашег народа од руке муслиманских злочинаца.

Додик је рекао да је злочин на Глођанском брду још један у низу злочина са свјесном намјером да се затре српско име и српско огњиште на овом простору.

- Нажалост, свједоци смо многих звјерстава које су починили Орић, као командант 28. дивизије, и његов потчињени Мухамед Чикарић као командант 6. одреда Каменица тзв. Армије БиХ. Дио тих страхота од којих се леди крв у жилама могли смо видјети и на Глођанском брду, једном од већих српских стратишта у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Суровост и животињски нагон за мучењем и убијањем исказали су на монструозан начин над овим недужним Србима у зору тог тужног 6. новембра 1992. ритуалним одсјецањем дијелови тијела, везивањем бодљикавом жицом за дрвеће, разапињањем, иживљавањем и мучењем. Али, нажалост, за бх правосуђе то није злочин, то је 'херојство' за које је Орић награђен слободом - стакао је Додик.

У каквој БиХ живимо, рекао је Додик, говори и чињеница да српски народ не може достојно обиљежити ни мјесто страдања својих сународнка. "Само на Глођанском брду три пута је постављана спомен-плоча коју су непознати вандали и дивљаци разбијали. Не знам како другачије да назовем те којима смета и камена плоча којом желимо да обиљежимо мјесто страдања наших страдалих мученика", рекао је Додик.

Наравно, додао је предсједник Републике, међународна заједница је глува и слијепа на такав вандализам муслимана, јер за њих српска жртва није жртва, нити их боли српска бол.

- Зато ми не смијемо никада постати бездушни и безосјећајни. Да није било тих људи, храбрих војника Војске Републике Српске, који су одбранили и сачували Републику Српску не би данас ни нас било. Наша је дужност да не поклекнемо, да не паднемо под притиском и уцјенама и не издамо и продамо нашу Републику Српску. Због свих ових жртава, наших предака и потомака морамо бити јединствени и сложни, јер само у заједништву можемо и морамо одбранити Републику Српску и њену уставну позицију од разних атака бјелосвјетских мешетара који хоће по сваку цијену да нас униште, да од наше прелијепе и слободне Републике направе колонију којом ће они управљати и командовати - указао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да Срби нису народ који се икада предавао и повлачио пред било каквом силом па неће ни данас, иако смо и као народ и као Република Српска изложени свим могућим облицима хибридног рата.

- Масовно смо страдали у Првом и Другом свјетском рату, доживјели геноцид у НДХ, погроме у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, бомбардовање осиромашеним уранијумом и издржали смо. С тога, наши страдали преци нас обавезују да никад не заборавимо ни Глођанско брдо, ни Козару, ни Романију, ни Подриње, ни Херцеговину, ни Стари Брод, као и да чувамо Републику Српску јер је она једина наша отаџбина, захваљујући којој смо своји на своме - нагласио је Додик.

 

Извор: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog