Vijesti

„Jahorina“ iz potpune blokade traži garancije Srpske za novi kredit

Olimpijski centar (OC) „Jahorina“ ide u novo zaduženje iako su im svi račni blokirani jer nemaju novca da vraćaju ni postojeće kredite, saznaje CAPITAL.

Olimpijski centar je pokrenuo inicijativu za izdavanje garancije za kreditno zaduženje za potrebe sufinansiranja kapitalnih investicija koju je Vlada RS danas razmatrala.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske su za CAPITAL pojasnili da je Vlada usvojila na današnjoj sjednici zaključak prema kojem će Olimpijski centar „Jahorina“, po provođenju procedure nabavke kreditnih sredstava, a u skladu sa Uredbom o postpuku izdavanja garancija RS, Vladi Srpske podnijeti zahtjev za izdavanje garancije.

Važno je napomenuti da se procjenjuje da je OC od banaka već uzeo oko 200 miliona KM kredita koje ne uspijeva redovno otplaćivati.

Zbog toga su banke bile prisiljene da blokiraju račune OC i već su povukle nekoliko miliona KM.

Računi blokirani, Ljevnaić vidi prosperitet

I dok je Olimpijskom centru blokirano svih 17 računa direktor Dejan Ljevnaić se hvali rezultatima i prosperitetom koji je očigledno samo njemu vidljiv.

„Mi smo u Jahorinu uložili mnogo i ona je rame uz rame sa svjetskim skijaškim centrima“, rekao je Ljevnaić učestvujući na jednom događaju u Srbiji ne vodeći brigu o tome što su im rate stigle na naplatu i što su opterećeni brojnim obavezama prema bankama.

On se, inače, ne javlja na telefon i nemoguće je dobiti izjavu vezi sa problemima sa kojima sa OC „Jahorina“ suočava.


Ništa od Elekove „deblokade“ u srijedu

Podsjetimo da je CAPITAL u srijedu objavio da je Olimpijskom centru blokiran dio računa, te da je tada predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek izjavio da nisu uspjeli dobiti novac od prodaje zemlje zbog čega su im računi blokirani.

„Danas na Vladi je pitanje te zemlje riješeno tako da će danas računi biti odblokirani i moći ćemo nastaviti sa normalnim funkcionisanjem“, izjavio je Elek u srijedu.

Ne samo da u srijedu nije odblokiran dio računa koji je tada bio blokiran, nego su OC „Jahorina“ u međuvremenu blokirani svi računi.

Kada su u pitanju neka od posljednjih zaduženja, važno je podsjetiti da je krajem 2022. godine Vlada Republike Srpske OC „Jahorina“ dala garanciju za dugoročno kreditno zaduženje od skoro 37 miliona maraka, a o čemu je CAPITAL prvi pisao.

Olimpijski centar se i 2021. godine zadužio 55,6 miliona maraka i to kod četiri banke na deset godina.

Povezana vijest: Zbog milionskih dugovanja blokirani računi OC "Jahorina"

 
Izvor: capital.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog