Vijesti

Fon der Lajen: Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona

Kao što je i najavljeno, Evropska komisija predložila je da se pregovori sa Bosnom i Hercegovinom otvore onog trentuka kada budu ispunjeni uslovi posebno u vladavini prava, a da li će BiH dobiti taj datum za početak pregovora odlučivaće se već u martu.

"Postoji cijeli niz koraka koje su preduzeli, od brzog formiranja Savjeta ministara BiH, ali i predanost cilju pristupanja Evropskoj uniji i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona", rekla je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU naveo je šta sve treba učiniti kako bi se ubrzale integracije te da je plan da se integrišu partneri sa zapadnog Balkana koji žele da uđu u Evropsku uniju.

"U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Tražićemo da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama", rekao je Varhelji.

On je naveo da se države zapadnog Balkana moraju noisiti sa tržištem Eu ali da to ne mogu raditi sami te će zbog toga EU biti spremna da ubrza zajednički rad, istovremeno naglašavajući da će Savjetu EU predložiti povećanje finansijske pomoći u korist tog plana, odnosno šest milijardi evra.

Kada je riječ o samom izvještaju, u njemu se navodi da je Republika Srpska pozvala sudije Ustavnog suda BiH da podnesu ostavke, a nakon toga usvojio i zakon da se odluke ustavnog suda neće sprovoditi.

"Entitet je takođe ponovo uveo krivične kazne za klevetu, koje ozbiljno utiču na okruženje za civilno društvo i ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu medija, što predstavlja veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava. Nacrt zakona koji cilja grupe civilnog društva kao strane agente usvojila je u prvom čitanju skupština. Ako se konačno usvoji ovaj zakon, to bi dodatno potpkopalo efikasno funkcionisanje demokratije i označilo bi još jedan korak za žaljenjem i neosporno veliki korak unazad", navodi se u izvještaju Evropske komisije o BiH.

U izvještaju se navodi i da su potrebne ustavne i izborne reforme da bi se Ustav BiH uskladio sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i da nisu preduzeti nikakvi koraci za razvoj socio-ekonomskih reformi u skladu sa preporukama Evropske komisije.

"BiH se nalazi između rane faze i određenog nivoa pripreme prevencije i borbu korupcije i organizovanog kriminala. Nije postignut napredak u borbi protiv korupcije. Određeni napredak je postignut u borbi protiv organizovanog kriminala", navodi se u Izvještaju.

Takođe, u Izvještaju se navodi da postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji između organa za provođenje zakona te da su vrlo nise i ograničene razmjene obavještajnih podataka. Naveli su i da je što prije potrebno usvojiti novi zakono o sprečavanju pranja novca i finasniranje terorizma.


Dodik:Traže dodatni napredak

Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu, napisao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na društvenoj mreži "X".

On je istakao, da su prije svega, očekivali bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenu s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora.

"Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo. Oni sada od nas traže dodatni napredak. Vidjećemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe. Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH", napisao je Dodik.

Dodao je da ako je to cilj Evropske komisije, onda su na istom putu.

"Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH. Suvereniteta nema tamo gdje stranci upravljaju. Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podrži finansijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo. Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Šmita i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati", naglasio je Dodik.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog