Svijet

Potrošeno 96 odsto novca dodeljenog Ukrajini, a novog nema

U anketi Galupa objavljenoj prošle nedelje, 61 odsto Amerikanaca smatra da pomoć Ukrajini ne može biti neograničena.

Sjedinjene Američke Države već su potrošile 96 odsto sredstava koja su ranije dodeljena za pomoć Ukrajini, piše Njuzvik, pozivajući se na portparola Bele kuće Džona Kirbija.

Predsednik Džo Bajden od Kongresa je tražio dodatna sredstva za Kijev, ali Predstavnički dom nije prihvatio njegov zahtev i razdvojio pakete namenjene Izraelu i Ukrajini.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da već utrošeno 96 odsto sredstava koja su ranije dodeljena Ukrajini.

„Od ukupnog iznosa sredstava obezbeđenih Ukrajini od početka sukoba, a to je preko 60 milijardi dolara – i to nije samo bezbednosna pomoć, već i ekonomska, finansijska i humanitarna pomoć – potrošili smo oko 96 odsto“, rekao je Kirbi.

„Njuzvik“ je tražio komentar od Bele kuće, ali nije dobio odgovor.

Prošlog meseca je predsednik Džo Bajden zatražio od Kongresa 106 milijardi dolara namenjenih vojnu i humanitarnu pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i za humanitarnu pomoć Gazi. Od ovog iznosa, Kijevu bi pripalo 61,4 milijarde dolara.

Međutim, zahtev je naišao na protivljenje brojnih konzervativnih poslanika, uključujući novoizabranog predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona. Predstavnički dom je do sada odobravao samo sredstva za pomoć Izraelu. Džonson je prošle nedelje obećao da će „uskoro doći na red Ukrajina“, ali je zahtevao da sredstva prvo idu na jačanje američke državne granice.

„Ako nam je stalo do granica Ukrajine, moramo da brinemo o američkim granicama“, rekao je Džonson.

Kirbi je ponovio da SAD nastavljaju da podržavaju Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, istovremeno naglašavajući potrebu za većom pomoći. On je takođe priznao da se kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga koja je u toku teče sporo.

Ukrajinci će vam prvi reći da u kontraofanzivi nisu imali toliko uspeha koliko bi želeli“, rekao je Kirbi. „I zato smo toliko usredsređeni na to da im nastavimo da pružamo bezbednosnu pomoć kako bi mogli da iskoriste vreme koje imaju pre nego što vreme zaustavi bilo kakav dalji napredak."

Slične komentare dala je i sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer. Ona je rekla da je bezbednosni paket vredan 425 miliona dolara koji je u petak objavljen za Kijev dodatno smanjio iznos raspoloživih sredstava za pomoć Ukrajini.

„Počeli smo da pružamo manje pakete predsedničke pomoći Ukrajini kako bismo produžili našu sposobnost da je podržimo što je duže moguće“, rekla je Žan-Pjer novinarima.

U američkoj javnosti opada podrška za slanje pomoći Ukrajini. U anketi Galupa objavljenoj prošle nedelje, 61 odsto Amerikanaca smatra da pomoć Ukrajini ne može biti neograničena, dok je 37 odsto reklo da bi Sjedinjene Države trebalo da podržavaju Kijev sve dok to traže.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog