Svijet

Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži „ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael“ na palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da budu obustavljena neprijateljstava u Pojasu Gaze, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de fakto i vladar saudijskog kraljevstva, okupio je Arape i muslimanske vođe kako bi se taj pritisak osnažio.

Desetine lidera, uključujući iranskog predsednika Ebrahima Raisija, turskog predsednika Tajip Erdogana, katarskog emira šeika Tamim bin Hamad Al Tanija i sirijskog predsednika Bašar al Asada koji je od ove godine ponovo dobrodošao u Arapsku ligu, prisustvovali su ovom samitu.

Princ Muhamed je ponovo osudio „varvarski rat protiv braće u Palestini“ i naglasio da se Palestinci suočavaju sa humanitarnom katastrofom, koja potvrđuje neuspeh Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da se stavi tačka na flagrantna izraelska kršenja međunarodnog prava.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da su Palestinci suočeni sa „genocidnim ratom“ i pozvao je Sjedinjene Države da zaustave izraelsku agresiju.

Iranski predsednik Raisi je pozdravio palestinsku islamističku militantnu grupu Hamas zbog borbe koju vodi protiv Izraela i pozvao je islamske zemlje da Izraelu uvedu sankcije na naftu i drugu vitalnu robu.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog