Vijesti

Konaković: Politička spremnost za pristupanje EU

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da u BiH postoji politička spremnost za pristupanje EU i najavio da će ubrzo biti formirana komisija koja će raditi na unapređenju evropskog puta BiH.

- BiH treba da ugrabi, možda, zadnji voz za ozbiljne evropske integracije - rekao je Konaković novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

On je naveo da je EU u dijelu ekonomskih reformi ponudila plan rasta za zapadni Balkan u okviru koga je predviđeno oko dvije milijarde KM za jačanje ekonomije u BiH, te da bi i zbog tog razloga političari u BiH morali da imaju visoko razvijenu svijest o važnosti trenutka i prioriteta donošenja odluka koji vode ka EU.

Konaković je zahvalio Radmanu za intenzivno zalaganje za EU integracije BiH.

 -Danas smo čuli koje su to sve tehničke mogućnosti i sve druge podrške i pomoći za put koji je Hrvatska prošla, a koji je izazovan i težak - rekao je Konaković.

On je naveo da će u decembru ponovo biti održana sjednica Savjeta ministara EU, te da će se raditi na tome da bude dobijena još bolja odluka za BiH.

- Imamo i mart za finalnu odluku o otvaranju pregovora - rekao je Konaković.

On je istakao da je integracija u EU nulti prioritet BiH, a za njega lično i članstvo u NATO-u, o čemu trenutno nema političkog konsenzusa.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni, Konaković je rekao da je Hrvatska među tri partnera BiH, te da su uvoz i izvoz skoro pokriveni.

- Desio se taj veliki skok između 2021. i 2022. godine u kojem je obim izvoza u Hrvatsku drastično porastao - rekao je Konaković i dodao da se u EU i zemlje regiona izvozi oko 93 odsto svega što se u BiH proizvede.

 

Foto: srna.rs 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog