Vijesti

Dodik: Јasno je da Rusija ne može izgubiti, uprkos pritiscima Srpska od početka zauzela ispravan stav, za razliku od političkog Sarajeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini za pažljive posmatrače nije bila nikakvo iznenađenje, te da je od početka bilo jasno da Rusija ne može da izgubi.

 - Očigledno je bilo da su upozorenja koja su dolazila od ruske strane i njihovih geostrateških procjena i ocjena, pa i dogovor koji je uspostavljen u Minsku, apsoulutno pokazivali odgovoran odnos Rusije prema ovom pitanju. Međutim, arogantni predstavnici Zapada su sve to ignorisali i doveli se u poziciju da konfrontacija koja se ostvaruje u Ukrajini zbog njihove politike u suštini je njihov izazvani rat, odnosno oni su učesnici u tom sukobu - naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše razočaranost Zapada i NATO saveza nesposobnošću Ukrajine da pomjeri liniju fronta, čak i uz obimnu pomoć koju imaju, te da se Rusija ne smije potcjenjivati posebno nakon što je ruska vojska zauzela strateški značajnu industrijsku zonu Avdejevke, što je prema procjenama vojnih analitičara dovelo do prekretnice u rusko-ukrajinskom sukobu, Dodik je rekao da Ruska Federacija nikada nije bila zemlja za potcjenjivanje, te da je vlast u Republici Srpskoj od početka govorila da je njen stav u ovom konfliktu neutralan.

- Mi smo protiv bilo kakvog rata i naš stav je od početka jasan a to je da u tom konfliktu budemo neutralni. Mi nismo htjeli da prihvatamo ni sankcije koje je veliki dio zemalja uvodio Ruskoj Federaciji, nismo htjeli da pratimo političke igre Zapada i danas se očigledno da je Zapad potpuno pogrešno procijenio kretanje stvari - istakao je Dodik.

On je naglasio da su se političari iz Sarajeva pokazali politički nepismeni i strateški ne baš pametni, jer su od starta vojne operacije slijepo podržavali jednu stranu /Ukarajinu i Zapad/ i na taj način samo nanijeli štetu BiH posebno u budućnosti, koja je i onako već pod protektoratom.

- Takođe, Zapad je davao i ogromna sredstva navodno za podršku Ukrajini, a više su se koristila za korupciju u samoj Ukrajini, ali i u mnogim zapadnim zemljama što će se kasnije, vremenom još više utvrđivati. Sad je jasno da je to Ukrajina, ali sada se jasno čuju i mnogi glasovi koji potvrđuju da politika Zapada odnosno zemalja na čelu sa SAD bila potpuno pogrešna i loša za same te zemlje koje su podržale američki stav i miješale se u konflikt Ruske Federacije i Ukrajine - istakao je Dodik.

On je ukazao da je pogotovo veliki gubitnik EU koja i dalje nastavlja da bespogovorno sluša naloge koji dolaze preko okeana u nastojanju da se održi kakva takva pažnja prema Ukrajini, što je apsurdno, a pokazaće se i suluda i pogrešna politika.

Predsjednik Srpske je naglasio da je najviše izgubio narod Ukrajini koji je olako žrtvovan od Zapada bez obzira na njegovu primamljivu priču o velikom novcu koji su navodno dobili, a, u suštini, ukrajinski režim se najviše zaduživao za budućnost.

- Kolateral koji će Ukrajina i njeno stanovništvo doživjeti zaista je ogromno i biblijskih razmjera. Kad sve ovo stane, kada se prekine rat i kada se podvuče crta, Ukarajina će biti nesumnjivo jedna od najzaduženijih zemalja svijeta i zbog kredita, do kojih je sama sebe dovela, odnosno režim Vladimira Zelenskog, upašće u ono što se zove spirala savremenog ropstva n- rekao je Dodik.

On je ponovio da se politika neutralnosti, koju je zagovarala Republika Srpska, pokazala ispravnom iako je zbog tog stava morala da prođe mnogo neugodnosti, pritisaka, sankcija, prijetnji i mnogo čega drugog.

- Arogancija onih koji uvode sankcije najbolje govore koliko ne žele da prihvate grešku. Danas je jasno da Amerika odustaje od podrške Ukrajini i njihovom režimu, predvođenim Zelenskim, i da očekuje da taj gubitak njihove podrške obezbijedi Evriopa koja je već podobro sama od sebe devastirana. EU iduće godine čekaju izbori, a očigledan je rast onih koji su protiv politike podaništva EU i njihovi izborni rezultati su sve veći i jači. Tako da ostaje pitanje kako će se ponašati EU u sljedećem periodu, a pogotovo nakon izbora - istakao je Dodik.

On je podsjetio da su se rana upozorenja da Rusija ne može da izgubi u ovoj vojnoj operaciji smatrala jeresom, a svi koji su zastupali taj stav osuđivani su i napadani od strane zapadnih moćnika.

Sada je jasno da je baš tako i da je vidljivo da Rusija i pored činjenice da su joj uvedene sankcije nije poklela, naglasio je Dodik, već ima rast svoje ekonomije i sve stabilniju valutu za razliku od onoga što gledamo na Zapadu, a to je povećana inflacija i devastacija privrednog sistema.

- Zato bi vjerovatno trebalo da se odustane od sankcija i da se pokušaju uvažiti svi prigovori koje je ruska strana imala prema Zapadu i prije početka ove vojne oparacije. Smatram da za to nema dovoljno pameti na Zapadu i pesimista sam za brzi završetak ove operacije. Prvobitni ciljevi koji su potpisani u Minskom sporazumu bili su veoma jasni, ali oni nisu ostvareni i očigledno je da Rusija nema nijednog razloga da vjeruje neodgovornim pregovaračima ili posrednicima sa Zapada o bilo kakvim mirovnim sporazumima koji će neminovno doći jednog dana, vjerujem onda kada Rusija ostvari sve svoje ciljeve. Amerika i druge zemlje Zapada sebe su isključile kao moguće posrednike u pregovorima jer su oni učesnici u ratu na štetu suvereniteta Ukrajine, a najveću štetu nažalost ukrajinskog naroda i činjenice da je ogroman broj njih stradao i izgubio živote - ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog