Vijesti

Dodik: Srpska nacionalna država na prostorima Balkana legitiman cilj, koji će kad-tad biti ostvaren

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je srpska nacionalna država na prostorima Balkana potpuno legitiman politički cilj za koji je siguran da će kad-tad biti ostvaren iako mnogi to žele da onemoguće.

Dodik je istakao da će Srbi nastojati da na miran način ostvare taj politički legitiman cilj.

- Srpska nacionalna država na ovim prostorima je potpuno legitiman i politički ispravan zahtev i upravo je zato cilj mnogih da to onemoguće. Јedino što Srbi ovoga puta neće biti toliko na ivni da krenu u neku nasilnu akciju da bi ostvarili politički legitiman cilj - rekao je Dodik za "NIN".

Ne pitanje kako je moguće ostvariti jedinstvenu državu Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u ovakvim međunarodnim okolnostima, Dodik je rekao da se za tu ideju čulo, što mu je i bila namjera.

On je rekao da je prirodno da se Srbi izjasne i naprave jedinstvenu zemlju od etničkih prostora na kojima su većina.

- A što je problem "velika Srbija"? - upitao je Dodik odgovarajući na pitanje da li je svjesan da to može da se protumači kao reafirmacija tog koncepta.

Na pitanje da li je o toj ideji razgovarao sa bilo kim iz vrha vlasti u Beogradu, Dodik je otkrio da je o tome pričao sa specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za zapadni Balkan Manuelom Saracinom koji mu je rekao da je njegova uloga da spriječi odvajanje Srpske od BiH.

- Rekao sam mu da oni to ne mogu da spriječe, na šta je on odgovorio - "znam, ali možemo usporiti". Ne znam da li se zeznuo što je to rekao, ali to su njegove riječi. A da li o tome pričam sa nekim u Beogradu, to nije ni važno. Važne su političke akcije, a one su i odgovor na vaše pitanje otkud ja toliko dugo na vlasti - pa zato što pokušavam da sprovedem u djelo volju naroda. Ako iko sumnja u to, neka nam dozvole da održimo referendum. I neka uslov bude da najmanje 80 odsto glasa za nezavisnu Repulbiku Srpsku. I šta bih ja kao političar trebalo da radim ako je ogromna većina naroda za to? - upitao je Dodik.

Na pitanje da li zaista veruje u takvu državu, Dodik je napomenuo da je Kosovo za Republiku Srpsku i BiH sastavni dio Srbije, te da Crnu Goru niko ne bi tjerao u takvu zajednicu.

- Niko neće silom da ih tjera, već će ljudi koji tamo žive o tome odlučiti, a možda će se njihov stav promijeniti ako Srbija nastavi ekonomski da se razvija. I svi bi trebalo da radimo na tome da se to desi. Znam ja da je budalaština svađati se sa Amerikom, ali mi smo dovedeni u situaciju da ne mo žemo drugačije, jer ako bismo radili sve što nam kažu, propali bismo za godinu dana. Ovako bar ima neke šanse da će naredne godine DŽozef Bajden izgubiti izbore i na njegovo mjesto doći Donalad Tramp, pa ćemo vidjeti šta ćemo - kaže Dodik.

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Dodik je rekao da će 17. decembra podržati listu Aleksandra Vučića jer je u interesu Srpske da on pobijedi.

 
Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog