Vijesti

Kako građani Republike Srpske mogu glasati na izborima u Srbiji

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 17. decembar 2023.godine, pogledajte na koji način možete glasati ako ste državljanin Srbije a imate boravište u Republici Srpskoj.

Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Srpskoj, trebali su preko Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci i preko Konzularne kancelarije u Trebinju, najkasnije do 25. novembra 2023. godine do ponoći (lokalno vrijeme u Srbiji), podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati na jednom od biračkih mjesta u Republici Srpskoj.

Makon navedenog datuma i roka za prijavu neće biti moguće prijavljivanje za glasanje, jer će biti tehnički onemogućeno od strane izborne komisije za glasanje.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj i potpis podnosioca zahtjeva.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahtjeva za upis u jedinstveni birački spisak, kao i zahtjev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti: u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka ili u Konzularnoj kancelariji Trebinje kao i na linku:

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu15.doc

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS15.doc

Državljani R. Srbije mogu na osnovu JMBG i broja lične karte Republike Srbije elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/.


Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog