Društvo

U četvrtak donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima"

Četrnaesto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, biće održano u četvrtak, 28. decembra, sa početkom u 19.30 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

U sklopu donatorske večeri, na Trgu Republike u Banjaluci, odnosno na platou ispred RTRS, biće istovremeno održan i humanitarni koncert.

Ovu humanitarnu akciju i ove godine podržao je i grad Banjaluka, te pozvao sve građane da svojim prisustvom koncertu i pozivom na humanitarni broj 1411 daju doprinos i pokažu, kao i svih ranijih godina, da je Srpska društvo humanih ljudi, spremno da pruži pomoć i podršku onima kojima je potrebna.

Akciju je podržao i pjevač Aca Lukas, koji je pozvao građane Srpske da dođu 28. decembra ispred zgrade RTRS.

"Prijatelji iz Republike Srpske, pozivam vas da podržite akciju 'S ljubavlju hrabrim srcima' pozivom na broj 1411 i vidimo se 28. decembra ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske. Pozdravljam vas", rekao je Lukas.

Ovu akciju podržali su i pjevačica Jelena Tomašević, kao i glumac Andrija Milošević, koji su pozvali građane Srpske da podrže ovu humanu priču i tako pomognu uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Podršku donatorskoj večeri pružile su mnogobrojne slavne ličnosti, među kojima su i pjevačica Vanja Mišić, ali i srpski košarkaš Aleksa Avramović.

"Pozdrav, dragi ljudi. Želim da vas pozovem da učestvujete u akciji 'S ljubavlju hrabrim srcima' i da svi koji se nalazite u Republici Srpskoj pozovete broj 1411 do 31. decembra i podržite akciju uspostavljanja registra matičnih ćelija. Pozdrav", kazao je Avramović.

Glorija Blagojević, rukovodilac Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, ukazala je na značaj da Republika Srpska ima registar donatora matičnih ćelija, jer, kako kaže, to povećava šanse da oboljeli od bolesti poput leukemije pronađe davaoca, a za donaciju mogu da se prijave zdrave osobe između 18 i 45 godina.

"Sve je više bolesnika iz Republike Srpske koji dolaze u Srbiju na transplantaciju matičnih ćelija. Rade se i srodne transplantacije matičnih ćelija, kada ima davaoca u svojoj porodici, ali i od nesrodnih davalaca, kod bolesnika koji nemaju davaoca u svojoj porodici. Ima puno zahteva. Nažalost, sve više i više", rekla je Blagojevićeva Srni.

Podsjećamo, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život, kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

U okviru akcije do kraja decembra biće aktivan M:tel humanitarni broj 1411, a pozivom na ovaj broj donira se jedna marka.

 

Izvor: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog