Vijesti

Od sutra samo elektronske zdravstvene knjižice

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavijestio je zdravstvene ustanove da će od sutra identifikacija i pretraga pacijenata biti moguća samo putem elektronske zdravstvene kartice ili u pojedinim slučajevima identifikacionog broja koji nije ЈMBG, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda su istakli da će ova promjena biti obavezujuća za sve zdravstvene ustanove, uključujući apoteke, čime će se unaprijediti način obrade zdravstvenih informacija o pacijentu.

Izuzetak će biti samo službe hitne pomoći i centri urgentne medicine, gdje će biti u izuzetnim situacijama ostavljena mogućnost identifikacije pacijenata i na druge načine, naglasili su iz Fonda.

- Prelaskom na primjenu isključivo elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama. Naime, trenutno u Republici Srpskoj u zdravstvenim informacionim sistemima su zastupljeni različiti načini identifikacije i pretrage pacijenta - identifikacija putem jedinstvenog identifikacionog broja građanina, elektronske zdravstvene kartice, imena i prezimena pacijenta u kombinaciji sa datumom rođenja i slično - istakli su iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da je uvođenjem elektronske kartice pacijenta i Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema unaprijeđen način identifikacije pacijenata, čime se povećala sigurnost zdravstvenih i ličnih informacija, kao i transparentnost izvršenih usluga i procedura, zbog čega je i važno da se maksimalno koriste sve ove mogućnosti i prednosti.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog