Svijet

Kirbi: Bez pomoći za Ukrajinu ako Kongres ne odobri novi paket

Portparol Nacionalnog bezbjednosnog savjeta SAD Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države ostale bez novca za pomoć Ukrajini.

Dodao je da "ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo", ukoliko Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, prenio je Kijev independent.

Američki Stejt department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpio preostala sredstva koja su bila određena.

Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokirali su republikanci u Senatu, ranije u decembru, jer nije sadržao striktne mjere o američkim granicama i imigracionoj politici.

Kirbi je rekao da će zbog kašnjenja između potpisivanja paketa finansiranja i njihove stvarne isporuke, Ukrajina i dalje primati stavke dodeljene 27. decembra "narednih dana i nedjelja".

Nakon toga, Kirbi nije siguran da se išta može uraditi bez odluke Kongresa.

Nezavisna američka senatorka Kirsten Sinema rekla je 3. januara da je Senat "blizu" dogovora o pograničnim bezbjednosnim mjerama, koji bi otvorio put za odobravanje pomoći Ukrajini.

Međutim, pojedini republikanski poslanici rekli su da sumnjaju da će nacrt proći u Predstavničkom domu i Senatu.

 

Foto: AP

Izvor: b92.net

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog