Svijet

Slovačka će uložiti veto u slučaju prijema Ukrajine u NATO

Slovačka odbacuje prijem Ukrajine u NATO i spremna je ako treba staviti veto na tu odluku, rekao je juče slovački premijer Robert Fico.

Fico je najavio da će u srijedu, 24. januara, otputovati u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu.

- Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat - rekao je Fico za slovački javni radio RTVS.

Slovačka, koja je postala NATO članica 2004. godine, bila je jedna od najjačih zagovornica ukrajinske odbrane u sukobu sa Rusijom koji je izbio u 24. februara 2022. godine.

Međutim, kad je ljevičarska Vlada na čelu sa Ficom došla na vlast u oktobru prošle godine, odlučila je da više ne isporučuje oružje Kijevu, iako Bratislava nastavlja da šelje sisteme za razminiravanje i dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane.

Fico je još jednom naglasio da Slovačka više neće slati oružje iz svojih vojnih zaliha susjednoj zemlji, ali će i dalje dopuštati da slovačke odbrambene kompanije prodaju oružje.

On je ranije rekao da je Slovačka za ulazak Ukrajine u EU pod uslovom a ispunjava iste uslove kao i drugi kandidati.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog