Kultura

Слике Борка Мочевића пред мађарском публиком (ФОТО)

Борко Мочевић наставља са представљањем свог богатог опуса и ван граница Босне и Херцеговине. Познати сликар је, подсјећамо, прије скоро двије године, излагао у Русији и својим радовима одушевио Московљане. Његове слике сада су видјели и Мађари јер је самосталне изложбе имао у Будимпешти и Сегедину.

У октобру прошле године, на позив организатора манифестације „Српски дани“ у Мађарској, излагао је у галерији „Круг“ у Будимпешти.

„Наишао сам на изузетан пријем и одличне утиске носим из Будимпеште. Изложба је била фантастична, интересовање тамошње јавности заиста велико. Чак је интервју са мном емитован на државној телевизији након чега је услиједио још један позив“, присјећа се Мочевић.

Регионални центар културе Сегедин (РЕОК) упућује позив за изложбу у овом граду. И тако је друга Боркова изложба у Мађарској отворена 18. јануара у умјетничком центру РЕОК у Сегедину.



Изложбу је отворила Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској.

„И овдје су дочек и организација били на највишем нивоу. Простор и припрема су на завидном нивоу. Одушевило ме и то што је више од 150 људи било присутно на отварању изложбе“, каже Борко.

Додаје да су изузетно заинтересовани за слике, да их занима и прича коју аутор говори. Каже да је чуо фнтастичне коментаре.

„Постављали су ми питања, тражили релације, везе… Видио сам да су размишљали о сликама, то се зна по коментарима и питањима. Изложба је била баш добра и вјерујем да неће бити посљедња у овој земљи“, говори Мочевић.



Времена за одмор нема много јер позив за изложбу долази и из Хрватске. Борко планира изложбу у Загребу.

А након изложби у најважнијим галеријским просторима и установама културе у БиХ и Србији, Мочевићева дјела наставиће свој пут на изложбама широм Европе и свијета.

Јер, након изложби у Русији и Мађарској и утисака која су његова дјела оставила на тамошње познаваоце ликовне умјетности, јасно је да ће слике Борка Мочевића ући у престижне свјетске галерије.

 

Извор: citajfilter.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog