Vijesti

Čović: Prvi koji je rekao da Hrvatima niko ne treba birati predstavnike je Konaković

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je sinoć za RTV HB da je Elmedin Konaković prvi kazao da Bošnjaci Hrvatima ne trebaju birati člana Predsjedništva BiH.

Na početku je rekao da i danas kada pričaju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice svi kažu da "nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici, da ikad više bude taj Komšić".

Na sugestiju voditelja Čoviću da je sam rekao da "niko ne treba Hrvatima da bira predstavnike" i da to svi ponavljaju, ali kad dođe trenutak da se to dogovori ništa se ne desi Čović je kazao da je Konaković bio najkonstruktivniji u tom smislu.

- Prvi koji je to rekao je gospodin Konaković i u Neumu prije tri godine i danas je bio najkonstruktivniji, odnosno ovih dana, kada smo pravili dogovor, oko budžeta, oko ovog pristupa. Neko se čudi kako se može do kraja drugog mjeseca promijeniti (Izborni zakon), pa kako ne može? Nije to samo zadnja dva mjeseca, to je zadnjih pet godina. Nemamo kapacitet da mijenjamo Ustav. Onda idemo promijeniti ono što možemo kroz Izborni zakon. Napraviti jedan korak naprijed - rekao je Čović.

Na pitanje voditelja ima li informacije da nekome smeta nešto iz njegovog prijedloga Izbornog zakona koji je objavio u ponedjeljak Čović je kazao da Petorki (HDZ, SNSD i Trojka) ne smeta ništa.

- Nas pet, ništa. Idemo pokušati Ustav, ako može nešto drugo, ako ne može to je jedno od rješenja. Ako Ustav promijenimo mi ćemo opet imati ono rješenje (njegov prijedlog od ponedjeljka). Istina neće se zvati hrvatski član Predsjedništva. On će biti predstavnik hrvatskog naroda i ostalih. Kod Bošnjaka biće predstavnik bošnjačkog naroda i ostalih - kazao je Čović.

 

Foto: Miomir Jakovljević/RINGIER

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog