Svijet

Blumberg: Njemačkoj kao industrijskoj velesili odbrojani dani

Dani Njemačke kao industrijske velesile bliže se kraju, a konačan udarac za neke proizvođače bio je prestanak upotrebe velikih količina povoljnog ruskog prirodnog gasa, piše Blumberg.

Isti izvor navodi da proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji bilježi pad od 2017. godine koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti.

Izvršni direktor "GEA grup AG" Stefan Kleber rekao je da nema mnogo nade.

- Zaista nisam siguran da li možemo da zaustavimo ovaj trend, mnoge stvari će morati da se promijene veoma brzo - rekao je Klebert za Blumberg.

List navodi da je nekoliko velikih fabrika prošle godine zatvorilo svoja postrojenja, te ocjenjuje da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali kao domine.

- Sjedinjene Države se udaljavaju od Evrope i žele da se takmiče sa svojim transatlanskim partnerima. Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasit kupac njemačke robe - piše Blumberg.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, dodaje Blumberg, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokratija.

- Obrazovni sistem, nekad moćan, obilježen je nedostatkom dugoročnog ulaganja u javne usluge. Istraživački institut IFO procjenjuje da će pad matematičkih vještina koštati privredu oko 14 biliona evra proizvodnje do kraja vijeka - navodi Blumberg.

Njemačka još ima veliku grupu malih proizvođača, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla da uspori industrijski pad.

- Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo - rekao je ministar finansija Kristijan Lindner za Blumberg.

Blumberg navodi da francuski proizvođač guma Mišelin zatvara dvije njemačke fabrike i smanjuje broj zaposlenih za trećinu do kraja 2025, što utiče na 1.500 zaposlenih, dok američki rival Gudjir ima slične planove.

- Јedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija Njemačke i to direktno zbog gubitka ruskog gasa. Prelazak na čist vodonik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira da zaustavi proizvodnju - navodi Blumberg.

Isti izvor dodaje da i Kina stvara probleme njemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok sa druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

- Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se takmiče sa kineskom konkurencijom koja ima pomoć države - navodi Blumberg.


Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog