Svijet

Bijela kuća potvrdila: Avdejevka može pasti u ruske ruke „svaki čas”

Situacija u Avdejevki je kritična, između ostalog i zbog deficita municije u ukrajinskim oružanim snagama, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

„Nažalost, iz Ukrajine dobijamo informacije da je situacija u Avdejevki kritična. Rusija nastavlja da svakodnevno potiskuje ukrajinske pozicije. Avdejevka je u opasnosti da padne pod kontrolu ruskih trupa”, rekao je Kirbi tokom redovnog brifinga.

Prema njegovim rečima, ovakvo stanje je u velikoj meri posledica nestašice municije u Oružanim snagama Ukrajine, što je, pak, posledica nemogućnosti vlade SAD da u sadašnjim uslovima pošalje vojnu pomoć Kijevu.

„Zbog činjenice da Kongres nije odobrio zahtev za dodatno finansiranje, ne možemo da šaljemo novu pomoć Ukrajini”, zaključio je Kirbi.

Ukrajinska vojska je već započela delimično povlačenje iz područja Avdejevke, predaja grada ruskim snagama je pitanje vremena, piše Vašington post.

„Ukrajinski vojnici kažu da je samo pitanje vremena kada će morati da predaju grad. U četvrtak su vojnici saopštili da je delimično povlačenje već počelo”, navodi list.

Jedan od vojnika rekao je listu da ruske snage trenutno „vrše pritisak” i da to rade uspešno, dok su ukrajinske trupe prinuđene da se povlače.

„Naše snage su prinuđene da se pod pritiskom povuku”, rekao je ukrajinski vojnik sa pozivnim kodom „Vitamin”.

Istovremeno, list navodi da su njegovi novinari, kada su prošle nedelje boravili u područje Avdejevke, videli nove ukrajinske vojnike u gradu, prenosi Sputnjik.

U tekstu se pretpostavlja da bi fabrika koksa u Avdejevki mogla biti „poslednje uporište” ukrajinskih oružanih snaga u gradu.     

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog