Svijet

Masovni otkazi u Njemačkoj: Ukida se 16.000 radnih mjesta

Softverska kompanija SAP namjerava da ugasi 8.000 radnih mjesta širom svijeta, „Kontinental” 7.150, a „Boš” 1.200. Istovremeno „Fridrihšafen„ i „Folksvagen” objavili su da im više neće biti potrebno toliko zaposlenih. U građevinskoj industriji već su počeli da otpuštaju radnike.

Nije bolje stanje ni kada su banke u pitanju, a novi šef „Bajera”, Bil Anderson najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih.

Kako se navodi, jedan od razloga za otpuštanje zaposlenih su troškovi energije koja je u Njemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju.

„Naš svijet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promjena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor, kaže Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i rad, prenosi Dojče vele.

Ekonomska istraživanja IFO iz Minhena pokazala su da nije najbolja situacija ni u manjim firmama koje imaju manje od devet zaposlenih u Njemačkoj.

Indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru  je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrednost ovog indeksa je proteklih meseci u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 posto u januaru se žalio na mali broj narudžbi.

„Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene”, zaključuje stručnjak IFO Katrin Demelhuber.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog