Vijesti

Dodik: Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar (VIDEO)

Razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspješnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku da pričamo o stanju u Srpskoj i BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Bjelorusije, gdje je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj posjeti.

Naveo je da je pozitivan odnos Putina prema Srpskoj pokazan i ovaj put.

- Došao sam do zaključka da Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike - rekao je Dodik.

- Nastavljamo da sarađujemo, na svim poljima. Rusija je spremna da nastavi sa isporukama, prije svega gasa. Imaćemo i neke određene nove okvire saradnje, koji će biti poznati kroz vrijeme koje dolazi. Putin je posvećen očuvanju stabilnosti i mira, kako ovdje, tako i u regionu - rekao je Dodik.



Dodik je naveo da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac

- Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa - rekao je Dodik.

Naglasio je da Rusija veoma cijeni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija Rusiji.

- Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar. Јer mi ne vidimo benefite koje bi mogli da dobijemo od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave sa radom i investiranjem. Mnogi žele da sakriju da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini - rekao je Dodik.

Podsjetio je da se u sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.

- Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku - rekao je predsjednik Srpske.

U Bjelorusiji, dodao je Dodik, imamo prijatelja.

- To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je veoma važno što se Srpska pokazala kao važan sagovornik i ruskoj i bjeloruskoj strani.

Za naredni period Dodik je najavio niz posjeta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu, te napomenuo da će u naredna četiri mjeseca dva puta posjetiti Rusku Federaciju.

- U aprilu ću učestvovati na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posjetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske - rekao je Dodik.

Najavio je da će Srpska do kraja marta ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret sa  predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Foto: rtrs.tv
Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog