Nauka

Dječak iz Belgije izliječen od raka mozga

Lucas, dječak iz Belgije, postao je simbol nade i borbe protiv rijetkog, smrtonosnog oblika raka mozga. Njegova priča je inspirativna saga o izdržljivosti i naučnom napretku koji bi mogao promijeniti tok borbe protiv ove opake bolesti.

Kada mu je dijagnosticiran gliom moždanog debla, poznat i kao difuzni intrinzični gliom moždanog debla (Diffuse intrinsic pontine glioma – DIPG), Lucas je imao 6 godina i život mu je bio ozbiljno ugrožen. Ljekari su mu davali godinu dana života. Ovaj posebno agresivni tip raka napada djecu, a zbog svoje lokacije u moždanom stablu, hirurško uklanjanje nije opcija. Sve do nedavno, prognoza za djecu s ovim oblikom raka bila je sumorna, s većinom slučajeva koji nisu preživjeli više od godinu dana nakon dijagnoze. Lukas sada ima 13 godina i rak mu se povukao.

Lucasova priča o preživljavanju započela je kada su ga njegovi očajni roditelji odveli u Francusku kako bi bio dio  BIOlogical MEdicines for Diffuse Intrinsique Pontine Glioma (DIPG) Eradication (BIOMEDE) studije, koja je istraživala mogućnosti biološke terapije za DIPG. Ova revolucionarna studija je uključivala 233 djece, a Lucas je bio jedan od njih. Rezultati studije su objavljeni u maju 2023. ali tek sad imamo vijest da se kod Lukasa tumor u potpunosti povukao. Ključni korak u ovom istraživanju bio je izdvajanje malenog dijela tumora svakog pacijenta radi detaljne analize molekularnog profila. Na temelju rezultata biopsije, liječnici su odabirali najprikladniji lijek za svakog pacijenta.

Lucas je bio tretiran lijekom everolimusom, a rezultati su bili izvanredni. Nakon sedam godina, Lucas je proslavio svoj 13. rođendan – što je bilo nezamislivo nakon prvobitne prognoze da će mu život trajati samo godinu dana. Everolimus (Afinitor) proizvodi Novartis a inače je lijek koji se koristi kao imunosupresant kod transplantacije organa.  Lijek je inhibitor proteina zvanog mTOR kinaza, važnog u diobama stanica i metabolizmu.

Ovaj slučaj predstavlja prekretnicu u istraživanju raka mozga kod djece. Dok su mnoga djeca u studiji pokazala poboljšanja, samo je Lucasov tumor potpuno nestao. Naučnici sada istražuju genetičke abnormalnosti tumora i koriste modele “organoida” tumora kako bi razumjeli zašto su neki pacijenti reagovali na terapiju, dok drugi nisu.

Iako su ovi rezultati ohrabrujući, naučnici upozoravaju da je put do razvoja efikasnog tretmana još uvijek dug. Prosječno je potrebno 10-15 godina od prvih otkrića do stvaranja novog lijeka. Međutim, Lucasova priča pruža nadu i inspiraciju kako za one koji se bore s ovom bolešću tako i za istraživače koji nastavljaju raditi na pronalasku efikasnih terapija.

Lucasova hrabrost i izdržljivost su inspiracija za sve nas. Njegova priča podsjeća nas na moć nauke i ljudske volje da prevaziđemo najteže izazove.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog