Svijet

Reagovanja na Makronovu izjavu: Evropske zemlje i članice NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Na najavu predsjednik Francuske Emanuela Makrona koji je juče, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti", neke članice EU reagovale su danas istakavši da slanje kopnenih snaga u Ukrajinu nije opcija.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

- Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine - rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu.

On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters. Slanje kopnenih trupa u Ukrajinu odbacio je i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- To nije opcija za Saveznu Republiku Njemačku - poručio je Pistorijus na konferenciji za medije.

Velika Britanija nema planove za raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini, izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da ne treba isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, portparol je rekao da Britanija već ima mali broj osoblja u Ukrajini koje pruža podršku ukrajinskim snagama, ali da nema planove za raspoređivanje velikog broja britanskih trupa u Ukrajini.

Portparol je istakao da se veliki broj ukrajinskih vojnika obučava u Britaniji, kao i da je London pruža pomoć Kijev u naoružanju i opremi.

- Za Grčku nema govora o slanju evropskih snaga ili snaga NATO-a u Ukrajinu - izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis poslije konferencije evropskih lidera o Ukrajini.

Micotakis je rekao da je to stav i "većine njegovih kolega", ističući da to pitanje "dezorijentiše napore" da se podrži Ukrajina, prenosi Katimerini.

Dodao je da je na skupu ponovo potvrđeno jedinstvo i riješenost saveznika da podrže Ukrajinu da se odbrani od ruske invazije.

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković i podsjetio da su svojevremeno nedostajala četiri glasa u parlamentu da se odobri učešće u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je, kako kaže, bila "benignog karaktera".

- Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo ni nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu - kazao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je rekao da "to ne znači da mi ne nastavljamo vojno da podržavamo Ukrajinu".

- To radi hrvatska vlada sve vrijeme, to ćemo i nastaviti - rekao je Plenković.

Zvaničnici Mađarske, Poljske i Češke danas su izjavili da ne planiraju slanje trupa u Ukrajinu.

Mađarska neće poslati ni oružje, ni trupe u Ukrajinu i čvrsto će ostati pri tom stavu, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Čuli smo i vidjeli vijesti o sinoćnjem sastanku u Parizu. Stav Mađarske je jasan i čvrst, nismo spremni da u Ukrajinu pošaljemo ni oružje ni trupe - naveo je Sijarto.

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je da ta zemlja ne razmatra slanje trupa u Ukrajinu.

- Poljska ne planira da pošalje svoje trupe na teritoriju Ukrajine. Mislim da danas ne treba da spekulišemo da li će biti okolnosti koje bi mogle da promijene ovu poziciju - rekao jke Tusk.

On je to rekao u Pragu nakon sastanka sa češkim premijerom Petrom Fijalom, i dodao da je Poljska spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi koja će rat u Ukrajini privesti kraju, prenosi Rojters.

Fijala je rekao da ni Češka neće poslati vojno pojačanje Ukrajini, kao i da je Poljska spremna da učestvuje u inicijativi Češke da se naoružanje za Ukrajinu obezbijedi iz zemalja van EU, prenosi Rojters.

Španija se ne slaže sa francuskim prijedlogom da pošalje evropske kopnene trupe u Ukrajinu i želi da ograniči pomoć na slanje oružja i drugih potrepština Kijevu, izjavila je danas portparolka vlade Španije Pilar Alegrija.

- Јedinstvo je bilo i ostalo najefikasnije oružje kojim Evropa mora da se suočiti protiv napada Putina - rekla je Alegrija, prenosi Rojters.

 

Izvor: agencije 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog