Vijesti

Грмуша: Након пресуде Окружног суда у Бањој Луци и формално-правно у Републици Српској наступила је правна анархија

"Иако је неспорно да у Републици Српској одлуке судова нису извори права чињеница је да је након данашње пресуде Окружног суда у Бањој Луци и формално-правно у Републици Српској наступила правна анархија изазвана паралелизмом у дјеловању различитих уставотворних и законодавних органа, уз активно садејство псеудозаконодавца у лику г. Шмита", каже Милко Грмуша.

У својој објави на Икс мрежи одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша у наставку пише:

- Након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ исто вече сам у емисији „Потез“ на ТВ К3 упозорио на проблем правног дуализма са којим ћемо се неминовно сусрести. Наиме, уставотворац је у Уставу БиХ навео да су одлуке Уставног суда БиХ обавезне и коначне. С друге стране, други уставотворац је у Уставу Републике Српске навео да Република Српска самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције, да уставотворну и законодавну власт у Српској остварује Народна скупштина, да судска власт припада судовима и да се државна власт у Српској организује на начелу подјеле власти.

- Сад имамо ситуацију да једна власт у Српској не признаје одлуке Уставног суда БиХ и да доноси закон о томе, док друга власт у Српској-она судска-признаје одлуке тог истог Уставног суда БиХ и пркосно их претпоставља закону који је усвојила друга компонента власти у Српској-она законодавна.

- Да иронија буде већа, судска власт у Српској је игнорисањем Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ практично признала право г. Шмиту да он укида законе које усваја Народна скупштина.

- Неколико ствари је сад важно нагласити. Прво, поставља се питање да ли је Република Српска кадра да обезбиједи јединство своје власти. Друго, директно је компромитован ауторитет законодавне власти у Српској. Треће, судска власт Републике Српске је једина до сад правно изазвала акцију законодавне власти Српске у погледу позиције Уставног суда БиХ, јер то нису на било који начин аутономно и правно кредибилно учиниле заједничке институције БиХ. Четврто, што директно проистиче из трећег, то је доказ да судска власт Републике Српске једина покушава да правно штити Устав БиХ и да то не чини нити једна уставом за то предвиђена заједничка институција БиХ, а што опет може да значи да је једино Република Српска, или макар једна њена власт, заинтересована за уважавање Устава БиХ.

- Пуно је овдје парадоксалних чињеница наведено, а има их још доста.

- Кључни проблем је што политичка власт у Републици Српској или није била способна да предвиди ове правне паралелизме и дуализме, или их је предвидила-али је није било брига шта ће се десити, или није била кадра да обезбиједи државно јединство у Републици Српској. Посљедица је видљива и лаицима: јединство државне власти у Републици Српској је компромитовано, а обични грађани тек сад појма немају како да се понашају и по којем правном пропису да се понашају-власти у Српској немају одговор на то питање.

- Компромитовањем сопственог правног система, увођењем тоталне правне несигурности и непредвидивости као највеће клетве за један модеран државно-правни поредак, као и неспособношћу да сачува ауторитет своје власти, актуелна политичка власт у Републици Српској нанијела је огроман проблем нашој земљи.

- Ноторна правна чињеница јесте да су уставно-правни поредак у БиХ и њен суверенитет практично непоправљиво компромитовани. Но, у борби да се обесмисли и до парадокса доведе БиХ очигледно је обесмишљен уставно-правни поредак у самој Републици Српској. Ријечју, пуцало се у већ клонулу и полумртву БиХ, а погођена је Српска.

- Ако је ово све био циљ неким екстерним факторима, направили су одличан посао, написао је на крају Грмуша.

 

Фото: Фејсбук/Милко Грмуша

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog