Svijet

Holandija spremna da pošalje vojsku u Ukrajinu

Holandija ne isključuje mogućnost raspoređivanja trupa vojnika zapadnih zemalja u Ukrajini, izjavio je načelnik odbrane holandskih Oružanih snaga general Ono Ajhelshajm.

„Mislim da bi sve opcije trebalo da budu otvorene, da vidimo kako bismo na najbolji način mogli da podržimo Ukrajinu”, rekao je Ajhelshajm za „NL Tajms”, komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je kazao da nije isključeno da će Zapad slati trupe u Ukrajinu.

Ajhelshajm je napomenuo da Ukrajina od Holandije nije tražila da pošalje trupe, i da „trenutno nema smisla razgovarati o tome”.

„Ako bi zapadne vojske otišle u Ukrajinu, morale bi da budu u koaliciji. To bi moglo da bude organizovano preko NATO-a ili alijanse od 10-15 zemalja. Bilo bi veoma čudno kada bi jedna ili dve zemlje to učinile same”, dodao je.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da „iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije biti neizbežan ako zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu.

Izjava francuskog predsednika izazvala je lavinu reakcija širom sveta, a čini se da većina njegovih zapadnih kolega nije bila oduševljena tim komentarima.

Iako je većina vodećih evropskih zemalja odbacila mogućnost raspoređivanja NATO trupa u Ukrajini, izjave pojedinih zvaničnika ukazuju da se o toj ideji sve ozbiljnije razgovara.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da NATO ne planira da šalje svoju vojsku i dodao da saveznici iz NATO-a pružaju Ukrajini pomoć bez presedana od 2014. godine, prenosi RT Balkan.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog