Društvo

Predstavljena prva regionalna paralelna revizija učinka u oblasti Cilja održivog razvoja 5 – rodna ravnopravnost

Četrdeset preporuka za rodnu ravnopravnost kao rezultat prve paralelne revizije rodne ravnopravnosti institucija u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Juče je u Sarajevu održana prezentacija publikacije o prvoj regionalnoj paralelnoj reviziji učinka u oblasti Cilja održivog razvoja 5 – rodna ravnopravnost, koja je implementirana 2023. godine od strane vrhovnih revizijskih institucija Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske.[1] 

Revizijom je ispitana efikasnost ključnih mjera i aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti, a koje se tiču rodno odgovornog budžetiranja, sprečavanja nasilja nad ženama i unapređenja ravnopravnosti u javnom, političkom i ekonomskom životu. Institucijama je upućeno 40 preporuka za unapređenje u ovoj oblasti.

„U radu vrhovnih revizijskih institucija u svijetu raste prepoznavanje važnosti pitanja rodne ravnopravnosti i ponosan sam što smo realizacijom ovog projekta bili i ostajemo dio tog pozitivnog pokreta. Revizijske institucije integracijom rodne ravnopravnosti u svoje revizije mogu značajno doprinijeti poboljšanju života različitih grupa žena, muškaraca i marginaliziranih osoba“, rekao je Hrvoje Tvrtković, generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH.

„Ova revizija prikazuje transformativni utjecaj regionalne suradnje i dijeljenja znanja, te ključnu ulogu vrhovnih revizijskih institucija u promicanju rodno odgovornog upravljanja i budžetiranja, osiguravajući da javna sredstva i politike budu usklađeni sa principima rodne ravnopravnosti. Ona služi kao neprocjenjiv resurs za donositelje politika, stručnjake, civilno društvo i sve one koji su posvećeni ostvarivanju Cilja održivog razvoja 5 - ne samo u regiji, već i globalno“, kazala je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH.

„Vrhovne revizijske institucije su u jedinstvenoj poziciji da unaprijede posvećenost rodnoj ravnopravnosti u svim oblastima društvenog života, da djeluju na promjenu svijesti i povećanja znanja o uzrocima i posljedicama diskriminacije na osnovu spola, i da daju svoj doprinos tako što će svojim radom pozvati na odgovornost. Stoga o rodnoj ravnopravnosti razmišljamo kao o dugotrajnom procesu u kojem svako od nas, i kao pojedinac, i kao dio institucije, može dati svoj doprinos za stvaranje ravnopravnog i održivog društva. Namjera revizije je potaknuti nadležne institucije i javnost da pitanju rodne ravnopravnosti i zaštite od nasilja posvete posebnu pažnju“, rekao je generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH, Dževad Nekić.

„Glavna služba za reviziju, kao vrhovna revizorska institucija Republike Srpske, provođenjem ove revizije učinka dala je dodatnu vrijednost afirmaciji ravnopravnosti polova u društvu, efikasnijem i efektnijem djelovanju nadležnih institucija i afirmaciji i promociji Ciljeva održivog razvoja. Vjerujem da će naš izvještaj omogućiti preduzimanje mjera i aktivnosti u pogledu unapređenja i dugoročno održive ravnopravnosti polova u Republici Srpskoj. Zahvalni smo svim subjektima revizije na profesionalnoj i korektnoj saradnji. Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa kolegama iz drugih vrhovnih revizorskih institucija, a posebnu zahvalnost dugujemo UN Women na svim vidovima pomoći i podrške“, rekao je glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Jovo Radukić

Događaj je održan u okviru regionalnog projekta „Transformativno finansiranje za unapređenje rodne ravnopravnosti: Ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Zapadnom Balkanu”, koji provodi UN Women, a podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Publikaciju sa rezultatima paralelne revizije učinka u oblasti Cilja održivog razvoja 5 – rodna ravnopravnost, možete pronaći ovdje.

[1] Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Državna revizorska institucija Republike Srbije i Državna revizorska institucija Crne Gore.

Frontal

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog