Vijesti

Dodik: Zakon o sudu biće usvojen tek kad se nađu rješenja sa kojima je saglasna Srpska

Zakon o sudu nije usaglašen i biće usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana, istakao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti", rekao je Dodik.

On je istakao da će se na nivou BiH poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH.

"Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH", naglasio je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega, što pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja Srpske.

"Za nas je najvažnije da je Srpska u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost.
Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Šmita i Marfija i pokazala da se dogovor može postići", napisao je Dodik na mreži "Iks".

On je naveo da su svi politički predstavnici u BiH preuzeli obavezu da zajedno ispune ono što se traži od domaćih političara na putu ka EU, a to uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji su pristali i kroz tijela koja su formirana za to.

"Svako odstupanje od toga je pokušaj rušenja dogovorenih rješenja. BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama", zaključio je Dodik.


Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog