Politika

Грмуша: Дошло је до кључне тачке чији смисао је промјена политичког система у земљи

Политичка преслагивања која се дешавају у власти и опозицији у Републици Српској, као и у мање-више свим странкама, нису само посљедица уобичајених кадровских комбинаторика и предизборних слагалица. Обзиром да идеологије поодавно нема у политици, није ријеч нити о вриједносним разликама.

Написао је Милко Грмуша, одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука на друштвеној мрежи Икс.

Грмуша каже да се дошло до кључне тачке чији смисао је, очигледно, промјена политичког система у земљи. Оно о чему се ћутало годинама избија на површину. Опозиција је годинама служила да макар глуми да је у Републици Српској потребно поштовати закон и прописана правила понашања и процедуре. Није спорно да је свима било јасно да је ту више позе него стварног става, више демагогије него жртве, више приче него дјела. Но, макар на формалном нивоу постојао је политички наратив да су институције, закон, ред и поредак важни за опстанак Српске и њеног народа.

"У претходном периоду прво је власт отворено и нескривено ударила на постојећи уставно-правни малтене тридесетогодишњи status quo. Потом је у редовима опозиције почела отворено да се заступа теза да је потребно сад и отворено одбацити процедуре и закон, уз образложење да овдје никад неће бити закона и реда јер народ то не жели. А ако се жели побиједити власт, онда се мора служити њеним механизмима, чак и бруталније него што то сама власт чини".

"Треба нагласити неколико важних ствари. Прво, овај тренд никаквог добра неће донијети ни Српској, ни њеном народу. То није стратешка политика, ово је руски рулет", додаје Грмуша.

- Друго, опозиција је већ упуцана самом идејом да је ово све ок. Никад овако неће добити власт ако неко мисли да је то рецепт, а очигледно неко мисли.

- Треће, власт у русвају неће остварити циљеве којима се нада и у хаосу и анархији који нам се спремају може завршити на прилично гадан начин.

- Четврто, сви у јавном простору којима је голи утилитаризам врхунац политичке мудрости снизили су себи цијену и послали су потпуно супротне поруке од оних које су мислили да шаљу.

- Пето, свим агентима различитих међународних интереса, који мисле да су много паметни и лукави, треба бити савршено јасно да њихово дјеловање има све елементе више кривичних дјела, од која су најозбиљнија она која се односе на организовани криминал.

- Шесто, налогодавцима агената из претходне тачке треба да буде јасно да у времену новог преслагивања неће бити мјеста за оне који су руке испрљали до мјере директне сарадње са организованим криминалом, навео је Грмуша.

 

Фото: А. Чавић

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog