EU integracije BiH

Fon der Lajen: Daćemo zeleno svjetlo BiH za početak pregovora

Evropska komisija donijeće odluku da preporuči Savjetu EU da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, najavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je, tokom plenarne sjednice Evropskog parlamenta, rekla da će Koledž Komesara danas predstaviti izvještaj o BiH i njenom napretku i istakla da je BiH, od kada je dobila status kandidata, napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo u EU i djeluje u skladu sa težnjom građana da budu dio EU.

Ona je naglasila da je BiH za nešto više od godinu dana ostvarila veći napredak nego za čitavu deceniju, kada je riječ o njenom putu ka EU.

-To je razlog zbog kojeg ćemo donijeti odluku da preporučimo Savjetu otvaranje pristupnih pregovora sa BiH. Poruka koja dolazi iz BiH je jasna. Naša poruka, takođe, mora da bude jasna - budućnost BiH je u našoj zajednici - poručila je fon der Lajen.

Ona je nabrojala listu stvari koje je BiH uradila na putu ka EU, među kojima je usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom, što je, kako je rekla, “ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja”, kao i usvajanje važnih zakona, kao što su oni koji se odnose na sprečavanje sukoba interesa, pranje novca i finansiranje terorizma.

Spomenula je i poboljšanje upravljanja migracionim tokovima, pristanak Ministarstva pravde BiH da u domaću krivičnu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i početak rada Upravnog odbora za izgradnju mira Fon der Lajen, koja se tokom plenarne sjednice EP posvećene pripremi za sastanak Evropskog savjeta krajem marta, usredsredila na situaciju na Bliskom istoku i na proširenje na Zapadni Balkan.

Ocijenila je da je EU promijenila brzinu u pristupu regionu i shvatila da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi EU.

-Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo preuzeti odgovornost i na svaki mogući način podržati njihov put ka našoj uniji. Zato smo napravili Plan rasta za zapadni Balkan, zato smo otvorili pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Zbog toga smo se obavezali da ćemo isto učiniti i sa BiH - poručila je Fon der Lajen.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog