Region

Milanović: BiH je kolonijalna uprava

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je da je to što je Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izvornog zakona u BiH primjer nekompetentne kolonijalne uprave i najavio da će, ako postane hrvatski premijer, predstavnici ove zemlje u Briselu skoro ultimativno tražiti da se riješe prava Hrvata u BiH.

-Vidjeli smo da je nekakav Švarc, Švorc, Šulc donio izmjene izbornog zakona. Dakle, to je nekompetentna kolonijalna uprava - rekao je Milanović.

Na pitanje kakav bi, ako postane novi premijer Hrvatske, imao odnos prema EU, načinu odlučivanja, ali i NATO, Milanović je za N1 odgovorio da će to u najkraćem biti “poštovanje, ali čvrst stav”.

On je ukazao da se pravo Hrvata u BiH da biraju svog predstavnika sada “bezobrazno ignoriše”, te najavio da bi kao premijer Hrvatske tražio od predstavnika ove zemlje u Briselu da mnogo odlučnije nastupaju.

-Pravo Hrvata u BiH - ljudi kojim budem na čelu odmah će dobiti instrukcije da se u Briselu na određenim tijelima ponašaju skoro ulitmativno. Hrvatska na to ima pravo. U Briselu postoje mehanizmi da se određen procesi blokraju - rekao je Milanović.

On je ocijenio da sadašnji premijer Hrvatske Andrej Plenković nije preduzeo ništa na tom planu iz kukavičluka da ne bi bio jedan od onih koji strše.

-To društvo u Briselu doživljavam kao polugu za ostvarenje hrvatski interesa, a ne za svoju ličnu promociju - kaže Milanović. Istakao je je da neće podnijeti ostavku na funkciju na kojoj je i to je, naglasio je, njegova konačna odluka, a ako bude izabran za premijera Ivan Turudić neće biti glavni državni tužilac.

Nakon parlamentarnih izbora najavio je okupljanje većine u, kako je rekao, neku vrstu “sanitarnog kordona prema pošasti koja je snašla Hrvatsku u posljednjih sedam i po godina”.

-Ja branim galsko selo kao Asteriks. Nema apetita kao Obeliks, ali branim galsko selo. Branio sam institucije tokom cijelog mandata, građani su na to reagovali dobro, prema svim nekakvim empirijskim pokazateljima - kazao je Milanović u sinoćnjem intervjuu za zagrebačku N1 tv.

 

Izvor: srna.rs/tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog