Vijesti

Raspisan javni poziv za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Grad Banjaluka raspisao je juče javni konkurs za dodjelu jednokratne pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vještačke oplodnje, za šta je u gradskom budžetu za ovu godinu planirano 150.000 KM.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen bračnim parovima iznosi 4.000 KM.

Konkurs će biti otvoren 90 dana, odnosno do 1. jula, jer je opredijeljenost grada da podrži veći broj parova u sticanju potomstva, saopšteno je iz Gradske uprave.

Osim dužeg roka za prijave, novim Pravilnikom je povećana i starosna granica za žene, pa pravo na prijavu imaju žene do 45 godina, dok su ranije to pravo imale žene do 42 godine.

Takođe, novina u ovom Pravilniku je i da žena primalac reproduktivnih tkiva i/ ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje/BMPO na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Zahtjeve koji pristignu po konkursu razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici grada Banjaluka u skladu sa Pravilnikom.

Grad je prošle godine po konkursu primio 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, od čega je podržao 35 koji su ispunjavali uslove propisane Pravilnikom, a iz gradskog budžeta je za ove namjene izdvojeno 140.000 KM.

Od 35 odobrenih zahtjeva, 27 parova nije imalo potomstvo.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog